Hedef

Davette Akraba Halkası

Paylaş:

 ‘Davet: Oku-Yaşa-Anlat’ hedefimize ulaşabilmemiz ve ‘Her ev vakıf her ev medrese, her an davet herkes davetçi’ sloganımızı hayatlarımıza geçirebilmemiz için izlenilmesi gereken yollardan bazı örnekler sunmaya devam ediyoruz. İlk olarak kendimizden ve ailemizden başlayarak izleyeceğimiz yol haritasında sıra en yakın akrabalarımızda.

Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: …Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, akrabasına iyilik etsin!..1 buyurmuştur. En güzel iyiliği Rıza-i İlahide ve ahiretimizin kurtuluşunda bilen Öncü Nesil buna ulaşmak için daha geniş ve daha cesur adımlar atıyor.

Bu hususta zincirin ilk halkasını Bolu F Tipi Cezaevinde bulunan Alparslan Kuytul Hocaefendi oluşturuyor. İlgilenme senesinde akrabalarıyla yakından ilgilenen Hocaefendi haftada bir onlarla ders yapıyordu. Öncü Nesle örnek olan bu tavrı şimdi onun talebeleri ve sevenleri devam ettiriyor.

Furkan Gönüllüleri de zincirin diğer halkalarını tamamlamak ve topluma örnek olabilecek bir neslin yetişmesi adına adımlar atmaktadır. Sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğrafla vazifenin önemine dikkat çeken Erol Ardıç, şu yorumda bulundu: “Furkan Ailede cemaatle namaz kılarken... Rabbim bizi ve neslimizi namazı dosdoğru kılanlardan eyle...”

Davette ailemizin en küçük fertleri olan çocuklarla daha yakından ilgilenmek hem onlara özgüven kazandıracak hem de onların küçüklükten itibaren şuur kazanmalarına vesile olacaktır. Semra Kuytul Hocahanım da benzer bir paylaşımda bulunarak: “Çocuklarımızla güzel bir ders yaptık. Küçükler ama oldukça büyük düşünüyorlar. Şaşırttılar bizi. Şahsiyet bu yaşlarda şekilleniyor. Yalan söylemenin ne kadar kötü olduğunu, zor da olsa doğruları konuşmanın önemini hikaye ile anlattım. Onlar bizim en kıymetli hazinemiz” dedi.

Bu halka davet ile tamamlanacak ve toplum Tevhid ile Adalete, Hürriyete ve Medeniyete kavuşacaktır. Ahmet Çelikten: “@furkan_aile hesabının tavsiyelerinden ötürü teşekkür ederiz. Ailemize farklı bir atmosfer geldi elhamdülillah. Dün çocuklarımıza ders yaptık. Akabinde birlikte namaz kıldık. Hep birlikte Hocamız ve mazlum ümmet için dua ettik.”

Toplumumuzda akrabalık bağı eskisine göre zayıflamış durumdadır. Dolayısıyla davet çalışmalarında akrabalık bağımızın kuvvetlenmesi hususunda atabileceğimiz adımlar nelerdir?

·         Öncelikle akrabalar arasında sık sık ziyaret gerçekleştirmek atabileceğimiz ilk adımlardan birisidir. Bu ziyaretler kimi zaman sizin yemek davetleri, çay davetleri, sohbet davetleri düzenlemeniz sonucunda oluşurken kimi zaman da akrabalarınızın davetine icabet etmeniz sonucunda oluşur. Ziyaretlerinizin sonucunda akrabalarınızı daha yakından tanıma fırsatı elde etmiş olursunuz.

·         Yaptığınız ziyaretlerle akrabalarınızı tanıdıktan sonra onlarla nasıl ilgilenmeniz gerektiğinin yollarını arar ve bir takım ilgilenme yolları elde edersiniz. Ev sahibine ya da çocuğuna hediye almak birebir ilgilenmekte vasıta olduğu gibi onların manevi ihtiyaçlarını teşhis edip karşılamak da birebir ilgi de önemli bir adımdır.

·         Yapılan ziyaretler neticesinde yardıma ihtiyacı olan akrabalarınıza yardım eder onların sorunlarına çare ararsınız. Bu da aranızdaki muhabbetin artmasına vesile olur.

·         Akraba içerisinde bulunan yaşlıları ziyaret edip onlara yardım etmeli, ziyaret esnasında da onlarla istişare yapıp onlardan fikir almalısınız. Bu da onlara gösterdiğiniz ilginin ve saygının ne denli olduğunu gösterecektir.

·         Akrabalarınızla sürekli yardımlaşma içinde olmalısınız.

·         Özel günlerde, bayramlarda yalnız olan akrabalarınızı ziyaret etmelisiniz.

·         Akrabalarınızı doğrudan ziyaret etme imkanınınız yoksa telefonla arayabilir bu şekilde irtibat kurabilirsiniz.

·         Tatillerinizi akraba ziyareti ile değerlendirmeli onlarla gezi, piknik planlaması yapmalısınız. Bu plan akrabalarla birlikte bir şeyler yapmanın güzelliğini ortaya çıkaracaktır. Böylelikle çocuklarınızın akraba ilişkilerini geliştirebilir ve akraba ziyaretleri konusunda onları teşvik edebilirsiniz.

·         Akrabalar arasında bir sorun varsa bu sorunların çözümü konusunda akrabalarınıza öncülük edebilirsiniz. Eşler ne aile büyükleri ile ne de kendi aralarında yaşadıkları anlaşmazlıkları çocuğa yansıtmamalıdırlar. Zira bu durum çocuğun akrabaları ile ilişkilerine zarar getirebilir.2

 

Akrabalar arası görüşmelerinizi rutine bindirip haftada bir gün ziyaretleşmeler yapabilirsiniz. Rabbimiz: “Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden kendinizi ve ehlinizi koruyun. Onun başında, iri gövdeli, haşin, Allah’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır”3 buyuruyor. Bir mümin kendini ve ailesini henüz fırsat varken bu ateşten kurtarmalı, iş işten geçmeden, o gün gelmeden ailesini bu elim azaptan korumalıdır.

 

1. Buhari, Edeb, 85; Müslim, İman, 74, 75

2. https://www.milligazete.com.tr/haber/1033883/akrabalik-iliskilerimiz

3. Tahrim, 6