Geçen ay evliliğin hükümleri ve hikmetlerinden bahsetmiştik. Bu ay da evliliğin ilk adımı olan ‘tarafların görüşmesi’ konusunu ele alacağız.
EVLİLİK GÖRÜŞMESİ NEDİR? İSLAM’DA YERİ NEDİR?
Evlilik görüşmesi, evlenmeye aday olan erkek ve kadının birbirleri hakkında fikir sahibi olmak ve fiziki olarak da uyuşup uyuşamayacaklarını anlamak için yaptıkları ilk görüşmedir. Evlilik görüşmesi, evliliğin ilk ve en önemli adımıdır. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem de evlenmeden önce özellikle erkeğin evleneceği kadını görmesini tavsiye etmiştir. Bu tavsiye, tarafların kalplerinin birbirlerine ısınmasını sağlamak ve ileride doğabilecek problemleri önlemek içindir.
Asr-ı Saadette ashaptan Mugîre b. Şu’be bir kadınla evlenmek istiyordu. Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem ona: “Git ve onu gör. Çünkü görmek, birbirine ısınmanız için daha iyidir”1 buyurdu.
Yine Allah’ın Elçisi, Ensar kadınlarından biriyle evlenmek isteyen bir sahabiye: “Git ve ona bak, zira Ensar kadınlarının gözlerinde bazı göz kusurları bulunabilir”2 demiştir.
Câbir b. Abdullah’ın naklettiği bir hadiste şöyle buyurulur: “Sizden biriniz bir kadınla evlenmek istediği zaman, onun evlenmesini teşvik edecek niteliklerine bakabilirse baksın.”3
Bu ve benzeri hadisler ışığında İslam hukukçuları evlenmek isteyenlerin, isteyecekleri kız veya kadını önceden görmelerinin ‘mendup’ veya ‘müstehap’ olduğunu ifade etmişlerdir.4 Elbette kadının da evleneceği erkeği görmesi önemlidir. Hadislerde özellikle kadınların görülmesinin üzerinde durulması, kadınları tesettürlerinden ötürü dışarda görmek mümkün olmadığındandır. Kadınlar ise erkekleri çok daha kolay bir şekilde görebilirler.
NASIL BİR ORTAMDA GÖRÜŞMEK GEREKİR?
Bu görüşmenin sessiz, sakin ve tarafların kendilerini rahat hissedecekleri bir ev ortamında yapılması en uygun olanıdır. Kadın ve erkeğin bulunduğu odada yalnız kalmaları caiz olmadığı için yanlarında üçüncü bir kişinin daha bulunması gerekir. Üçüncü kişi bulunamayacaksa kapının açık kalması ve evde birilerinin bulunması şartı ile kadın ve erkeğin bir odada yalnız görüşmesi de caiz olur. Nitekim Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Sizden kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, yanında mahremi olmayan bir kadınla baş başa kalmasın. Zira bunu yaparsa üçüncüleri şeytan olacaktır”5 buyurmaktadır.
Son dönemlerde gençlerin kafe, AVM gibi kalabalık ortamda tanışmayı tercih ettikleri görülmektedir. Bu durum fıkhen caiz olmakla birlikte dışarıdan bakan insanların onları evli zannetmesi ya da evli olmadıklarını bilen kimselerle karşılaşılması halinde insanların kalbinde flört ediyormuş gibi bir zan oluşturmasına mahal bırakması yani fitneye sebep olması açısından uygun görülmemiştir.
EVLİLİK GÖRÜŞMESİNDE NASIL GİYİNİLİR? ERKEK KADINI NE KADAR GÖREBİLİR?
Âlimlerimizin çoğunluğuna göre, erkek evlenmek istediği kadının yalnız yüz ve ellerine bakabilir. Çünkü yüz ve ellerin görülmesi kadının güzelliğini ve bedeninin arzu edilene uygun olup olmadığını anlamak için yeterlidir. Ebu Hanife evlenilecek kadının ayaklarını da bakılabilecek yerler kapsamında saymıştır.6
Görüşme esnasında kadın dış tesettür kıyafetini çıkarmalı, üzerine çok dar olmayan ve içini göstermeyen orta halli bir kıyafet giymelidir. Çünkü çok bol bir dış tesettür ile kadın hakkında fikir sahibi olmak zor olacaktır. Bu görüşmede kadının takı takması, güzel renkli bir başörtüsü tercih etmesi caizdir ancak makyaj yapması caiz değildir. Çünkü makyaj karşı tarafı yanıltabilmektedir.
GÖRÜŞMEDEN ÖNCE ADAYLARIN BİRBİRLERİNİN FOTOĞRAFLARINA BAKMASI CAİZ MİDİR?
Evlenecek adayların birbirlerinin fotoğraflarına bakmaları her iki taraf için de caizdir. Fotoğrafın karşı tarafa doğrudan gönderilmemesi ve karşı tarafta kayıtlı kalmaması gerekir, ancak gösterilip fikri alınabilir. Bir de kadının fotoğrafta en azından görüşmede giyinmesi uygun olan şekilde bir tesettürünün olması gerekir.
Peki, Fotoğrafı Göstermek İçin Fotoğrafın Sahibinden İzin Alınması Gerekir Mi?
Erkek için buna gerek yoktur zaten erkek her türlü görülmektedir. Genel kanaate göre kadının haberi olmadan da fotoğrafı gösterilebilir. Hatta Şafiîlere göre, evlenmeyi düşündüğü kıza bakmanın, kızın ve ailesinin haberi olmaksızın yapılması gerekir. Aksi durumda, kız tercih edilmezse ailesi incinmiş olur. Buradan yola çıkılarak kadının haberi olmadan fotoğrafı evlenmek üzere aday olan erkeğe gösterilebilir, denilmektedir.
BİRDEN FAZLA GÖRÜŞME YAPILABİLİR Mİ?
Normal şartlar altında görüşme bir kez yapılmalıdır. Bunu çok defa tekrarlamak artık sınırları aşmak olarak nitelendirilmiştir. Ancak herhangi bir sebeple ilk görüşmenin sağlıklı geçmemesi veya tarafların daha evvel sormadıkları bazı sorularının olması gibi durumlarda ikinci bir görüşmenin yapılması veya telefon görüşmesi yapılması caizdir.
Son olarak şu hususu belirtelim: Evlilik görüşmesi caiz ve sünnet olduğu halde şahısların hiç kimsenin haberi olmadan sosyal medyadan tanışıp, yazışarak evlilik kararı almaları caiz değildir. Bu şekilde başlayan diyaloglar kişiyi zinaya yaklaştıracağından böyle bir yöntem caiz görülemez.
Allah Azze ve Celle Kur’an-ı Kerim’de “Zina etmeyin” değil “Zinaya yaklaşmayın”7 buyurarak zinaya sevk edecek yolların da önünün kesilmesini emretmiştir. Bu şekilde tanışmaların sonu flörte gidecek; böyle bir başlangıç yapıldığı takdirde daha ilk adımda Allah’ın rahmetinden mahrum kalınmış olacak ve böyle bir aileden tertemiz nesillerin yetişmesi mümkün olamayacaktır.
Üstad Bediüzzaman’ın dediği gibi “Helal dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir.” Evlilik öncesi yapılacak görüşme ve eş olacak kimselerin tanışması, helal dairesi içinde Allah’ın müsaade ettiği kadarı ile gerçekleştirilebilir. Çünkü evlilik, İslam Medeniyetinde en önemli müessese olan ailenin kurulmasının ilk adımıdır ve bu adım Allah’ın rızasına uygun olmayacak şekilde atılmamalıdır.
Unutulmamalıdır ki; Allah’ın rızasının kazanılacağı ve huzurlu bir hayat yaşanılacak ev; temeli takva ile atılmış, duvarları ibadetle yükseltilmiş, çatısı Allah yolunda mücadele ile döşenmiş bir evdir. Yolun başında rıza-i ilahiye aykırı atılan her adım dünya hayatındaki huzurumuzu götürmekle kalmayacak ahiretimizin de mahvolmasına sebep olacaktır.
Evlilik görüşmesinde hangi konular konuşulmalı, nasıl karar verilmeli, eş seçiminde nelere dikkat etmeli ve benzeri soruların cevabı gelecek sayıda ele alınacaktır. Bir sonraki sayıda görüşmek temennisiyle Allah’a emanet olunuz.
- Müslim, Nikâh, 74,75; Tirmizi, Nikâh, 5; İbn Mace, Nikâh, 9; Darimî, Nikâh, 5; A. b. Hanbel, IV,245,246.
- Müslim, “Nikâh”, 12
- Ebu Davud, "Nikâh", 18; Tirmizi, "Nikâh", 5; Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 334, 360
- İbn Rüşd, Bidâyetü'l-Müctehid, II, 3; Görgülü, a.g.e., s. 24. Müstehap kavramı mendup kavramının bir alt kavramı olup aynı anlamı taşımaktadır.
- Buhari, Nikâh: 111
- Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı, cilt: 9, syf:23
- İsra, 32