· Bilmelidir ki bütün mü’minler kardeştirler.
· Hizmette yarışmalı ve hayırlı işlerde birbirine yardımcı olmalıdır.
· Yapılan her hizmeti küçük büyük demeden takdir etmeli ve hizmet eden kardeşini kutlamalıdır. Aksi halde hizmette gevşeme meydana gelir.
· İstişare ve istihare yapmadan karar vermemeli ve istişare sonunda alınan kararlara güzelce uymalıdır.
· Gördüğü hatayı en güzel şekilde düzeltmeye çalışmalı bunu yaparken kırıcı olmayıp, saygılı olmalıdır.
· Haftada en az birkaç arkadaşını ziyaret etmeli, bunu kesinlikle aksatmamalıdır. Bilmelidir ki Allah’ın yardımı ancak birbirini ziyaret edenlerin, birbirine ikramda bulunanların ve birbirine itimat edip dost olanların üzerinedir.
· Bir insanın hidayetine vesile olmanın dünyadan ve içindekilerden daha hayırlı olduğunu, buna hesap günü büyük mükâfat verileceğini iyi bilmeli ve sürekli olarak ilgilendiği kişiler olmalıdır. Bilinmelidir ki yenileri olmayan çalışmanın eskileri olmaz.
· Ahlâkını güzelleştirmeye çalışmalı ve güzel ahlâkın en büyük silahımız olduğunu unutmamalıdır.
· İstikbalden ümitli ve ümitlendirici olmalı, moral bozucu şekilde konuşmamalıdır.
· Kur’an-ı Kerim’i tecvitle okumayı, namaz, oruç gibi farz-ı ayn olan ilimleri öğrenmeli, kâfir güçlerin maksatlarını, onlarla mücadele etme yollarını iyi bilmeli, sabır ve namazla Allah’tan yardım dilemelidir.
· Farzların dışında günlük virtler edinmeli, bunu yaparken bid’atlerden kaçınmalıdır. Kur’an ve kitap okumayı, tefekkür etmeyi günlük virtleri arasına koymalıdır.
· Evini İslam’a ve Müslümanlara açmaya çalışmalı ve böylece evini İslam’la nurlandırmalı ve bereketlendirmelidir.
· Küçüğünü sevip korumalı, büyüğünü sayıp hürmet göstermelidir.
· Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem gibi cimrilik, korkaklık ve tembellikten Allah’a sığınmalı, böyle huyları varsa değiştirmek için azmetmelidir.
· Mu’tad olarak yapılan dersleri, mükâfat fabrikası ve kendisini günahlardan koruyabilmesi için olması gereken manevi gıdalar olarak görmelidir.
· Ashab-ı Kiram’ın hayatını öğrenmek için değil, yaşamak için okumalıdır.
· En az kırk ayet ve kırk hadis ezberlemeli ve ezberinin çok olmasının, Allah’a ve Rasulü’ne yaklaşma vesilesi olduğunu bilmelidir.
· Her zaman ve her müsait yerde emr-i bil-ma’ruf ve nehy-i ani’l münker vazifesini en güzel şekilde yapmalıdır.
· Meseleleri ilmi şekilde tartışmalı ve ahlaki kurallara uymayan tartışmanın şeytanın yardımcısı olduğunu unutmamalıdır.
· Yaptığı her hizmeti Rıza-i İlahi için yapmalı ve övgü beklememelidir.Buna rağmen övülürse bunu Allah’ın hediyesi olarak görmeli ve Allah’ın hediyesiyle gururlanmalıdır.
· Takva sahibi olmaya çalışmalı ve şüpheli şeylerden kaçınmalıdır. Şüpheli şeyler, âlimlerin bir kısmının haram, bir kısmının ise helal dediği şeylerdir.
· Çevresinde “emin kişi” olarak tanınmalı, buna göre davranışlarını ayarlamalıdır. Mesela söz verdiğinde ona mutlaka uymalıdır.
· Bilmelidir ki, şu üç şey kimde bulunursa o kimse İslam davasının tadını almıştır: Malını infak edebiliyorsa, davası için gözyaşı ve ter dökebiliyorsa, aklı hep hizmet ile meşgul ise.
· Bilmelidir ki, şu iki kelime siyah ve beyazdan daha zıttır: “CENNET VE RAHAT BİR HAYAT.”
· Hizmette başarılı olabilmenin şu beş sırrını ezberlemelidir: Sancı, İtaat, Fedakârlık, Kardeşlik, Çalışkanlık
· Az uyumaya, az konuşmaya, az yemeye özen göstermeli ve kendisiyle güzel geçinilebilen, ülfet edilebilen bir kişi olmalıdır.
· Kâfirlerin İslam ülkelerini ele geçirebilmek için araç olarak içkiyi ve kadını kullandıklarını iyi bilmeli, tüm uzuvlarını haramlardan korumaya çalışmalı, kadınlardan ve zararlı televizyon programlarından uzak durmalıdır.
· Gıybetten aslanlardan kaçar gibi kaçmalı, gıybetin kardeşliği ortadan kaldıracağını ve hizmette soğumayı doğuracağını unutmamalıdır. Bir hatayı düzeltmek için söylüyorsa, sadece o hatayı düzeltebilme gücüne sahip olan kişiye söylemelidir.
· Her yerde ve her zaman kendini kontrol etmeli, bedevice değil medenice davranmalı, basit hareket ve konuşmalardan kaçınmalıdır. (Tesbihle oynamak, ayak ayaküstüne atmak, yemek yerken sesli yemek ve fazla yemeğe çalışmak, yolda yürürken vakarsız yürümek, kirli elbise ve ayakkabı giymek, bir şey yiyerek yürümek, tartışmak, bağıra çağıra konuşmak vb.)
· Katılması gereken dersleri kesinlikle aksatmamalı, şeytanın “bu defa da gitme” demesine ve başka işler çıkarmasına aldırmamalı ve bilmelidir ki dersleri aksatmaya başlamak, dini aksatmaya başlamanın başlangıcıdır.
· Kendisine bir görev verildiğinde o görevi, cenneti kazanmak için bir fırsat olarak görmeli, istek ve heyecanla harekete geçmelidir.
*Furkan Hareketinin prensipleri 60 tane olup bu bölümümüzde başlıca dikkat çeken prensipler aktarılmıştır.