CHARZA HAYVANI
Sansar ailesinin en büyük türüdür. Sansarlar arasında parlak renklerinden dolayı öne çıkmaktadır. Renk tasarımı nedeniyle takma adı ‘sarı göğüslü sansar’dır. Genellikle Rus topraklarında ve Uzak Doğu’da yaşamaktadır. Charza da dâhil olmak üzere tüm sansarların tükürük bezleri vardır. Bu organlar kalıcı, hoş olmayan bir kokuya sahip sıvı salgılarlar. Sivil yaşamda bu bezlerin salgıları, varlıkları hakkında diğer hayvanları bilgilendirmek için kullanılır. Korkma durumunda yayılan bu koku kendisine saldıran bir yırtıcıyı korkutacak kadar güçlüdür.
KUTUP AYISI
Kutup ayıları etoburlardır. Ortalama ağırlıkları 800 kg’dır. Boyları 2,5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kutup ayılarının yapılarından dolayı yaşam alanlarının kutuplar ve soğuk alanlar olması gerekmektedir. Hava sıcaklığı dondurucu şekilde olduğunda da yaşamlarına devam etmeleri mümkündür. Kalın kürkleri ve derilerinde bulunan 10 cm’lik yağ tabakası sayesinde soğuktan etkilenmezler. Aksine sıcak yerlerde vücutları çok daha ısınacağı için ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar. Bu yüzden kutuplarda bile vücut sıcaklıkları arttığı zaman hararetlerini gidermek için kendilerini buza sürterler. Kutup ayıları buzlu sularda dahi 2000 m kadar uzağa gidebilirler. Buz üzerinde kaymalarını önleyen patilere sahiplerdir. Kar üzerinde saatlerce yürüyerek gidebilirler. Koku alma duyuları oldukça keskindir. Bütün kutup ayıları kış uykusuna yatmazlar. Sadece dişi olanlar kendileri için yuva kazarak burada kışı geçirirler.
SIRTLAN
Sırtlanlar köpek benzeri etçillerdir. Afrika ve Asya bölgesinde yaşarlar. Dört çeşit sırtlan vardır. Bunlar, benekli, kahverengi, çizgili ve yer kurdu şeklindedir. Dişiler erkeklerden daha büyük ve daha baskındır. Sırtlanlar 80 üyeden oluşabilen bölgesel ve büyük klanlarda yaşarlar. Sırtlanlar beyaz dışkılarla bölgelerini belirler. Bu maddenin, güçlü bir kokusu vardır ve diğer sırtlanlara toprağın zaten işgal edildiğini bildirir. Sırtlanlar birbirleriyle iletişim kurmak için çeşitli sesler, duruşlar ve sinyaller kullanırlar. Sırtlanın ürettiği en karakteristik seslerden biri kahkaha sesidir. Bu ses yeni yiyecek kaynağının bulunduğunu diğer sırtlanlara haber verir. Sırtlanların en kötü düşmanları aslanlar ve av köpekleridir. Çiftleştikten sonra yavruların dünyaya gelmesi 90-110 gün sürer. Bir dişi 2-4 yavru doğurur yavrularıyla ilgilenir. Yavrular hâkimiyet kurmak ve en iyi beslenme pozisyonunu veya istenen beslenme sırasını elde etmek için birbirleriyle kavga ederler. Bu kavgalar ölümle bile sonuçlanabilir.
JAGUAR
Jaguar, kaplan ve aslandan sonra dünyanın en büyük üçüncü kedisidir ve Amerika kıtasının en büyüğüdür. Jaguarların çeneleri o kadar kuvvetlidir ki ısırıklarıyla kemikleri ve kaplumbağaları bile kırabilirler. Jaguarların ısırması, bir aslanın iki katı kadar güçlüdür. Jaguarlar güçlü kaslara sahip hayvanlardır. Bir jaguarın, 300 kg’lık bir boğayı bile çenesiyle 8 metre sürükleyebileceği ve en ağır kemikleri bile ezebileceği bilinmektedir. Jaguarlar yaşadıkları çevrede etobur olarak beslenirler ve bir kerede yaklaşık 25 kilo civarında et yiyebilirler. Jaguarların postu asıl olarak sarımsı kahverengi renkteyse de kızıl-kahverengiden siyaha kadar çeşitlilik gösterir. Doğduklarında gözleri kapalı olur ve iki hafta sonra gözlerini açarlar. Diğer büyük kediler gibi jaguarlar da kükreyebilirler. Genellikle bölge ve eş için rakiplerini uyarmak amacıyla kükrerler. Kükremeleri tekrar eden bir öksürüğe benzer ve bazen miyavlama ile homurdanma sesleri de çıkarırlar.