Hedef

Ramazan'ı Nasıl İhya Edelim?

Paylaş:

11 ayın sultanı Ramazan geldi… Ramazan ayı ki hidayet, rahmet af ve mağfiret ayı… Ramazan ayı ki Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Selem’in ‘Ramazan ayını yaşayıp da kendini affettiremeyenin burnu yerde sürtülsün!’ diye beddua ettiği ay… Hakikatte Recep, Şaban aylarını da değerli kılan bu aylarda Ramazan ayına ruhi hazırlık yapılmasıdır. Recep ve Şaban ayında gereken manevi hazırlığı yapamayanlar Ramazan ayını değerlendirmekte zorlanacaklardır. Diğer taraftan Öncü Nesil ulaşmak istediği manevi hedeflere ve özellikle de Allah’tan gece- gündüz istediği ‘taze iman’a sahip olmak için Ramazan ayını ganimet bilmeli ve bunun için tüm fırsatları değerlendirmelidir…

 

Mübarek 3 aylardan Recep ve Şaban aylarını geride bırakıp bizi Ramazan’a ulaştıran Allah’a hamdolsun. Ramazan ayının en önemli ibadeti şüphesiz ki oruçtur. Farz olan bu kıymetli ibadeti hakkıyla yapabilene müjdeler olsun! Allah’ın affı-mağfireti meleklerin hatta denizdeki balıkların bile onun adına istiğfar etmesi, orucunu açtığı ilk andaki kabul olunan duası… Cehennem ile arasına konulan yerle gök arası kadar mesafe, cennette sadece oruçluların gireceği Reyyan kapısı ve daha nice rahmetler… Ramazana ulaşmak ayrı bir kazanç, büyük bir şereftir. Değerini Kur’an’dan alan Ramazanı Kur’an’la değerlendirmek bu kazancı, bu şerefi hakkıyla yaşamanın en güzel yoludur.

 

Rahmet üstüne rahmet, müjde üstüne müjde… 11 ay boyunca biriken günahlarımızdan arınmanın, paslanan kalplerimizi parlatmanın yoludur Ramazan. Tasavvuf ehlinin riyazette (nefsi terbiye) dikkat çektiği dört hususa Ramazanda hassaten dikkat etmemiz, nefsimizi terbiye etmemiz de çok etkili bir yol olacaktır. Aslında kıymeti bilinerek geçirilmiş bir Ramazanda bu dört hususa doğal olarak dikkat edilir. Az yeme, az uyuma, az konuşma ve uzlet.

 

ÖNCÜ NESLİN RAMAZAN AYI MANEVİYAT REÇETESİ

• Kur’an Okuma: Günde 1 Cüz

• Meal Okuma: Günde 5 Sayfa

• Kitap Okuma: 15 Günde 1 Kitap

• Kaza Namazı: Haftada 3 Günlük

• Teheccüd: Her Gün

• Duha- Evvabin: Haftada 5 Gün

• Teravih Namazı Kılma: Her gün

• Abdestli Gezmek

• İftara Misafir Davet Etme

• İtikâfa Girme (Son 10 Gün)

• Tefekkür Etme

• Hasta, Taziye, Mezarlık ve Kimsesizleri, Fakirleri Ziyaret

• İftar öncesinde TV Furkan’da yayınlanacak olan programları takip etme.

• Zikir-Dua: Sabah akşam virdlerinde geçen dua ve tesbihatlar günlük olarak okunmalıdır. Ayrıca ayet ve hadislerle dua etmeye özen gösterilmelidir.

 

“Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır”

“Rabbimiz unutursak veya hata yaparsak bizi sorumlu tutma. Rabbimiz, bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır bir yük yükleme. Rabbimiz, bize gücümüzün yetmediğini de taşıtma. Bizi affet, bizi bağışla, bize merhamet et. Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et”

“Rabbimiz, günahlarımızı ve işlerimizdeki aşırılıklarımızı bağışla, ayaklarımızı sağlamlaştır ve kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et”

“Rabbim! Beni tek başıma bırakma. Sen varislerin en hayırlısısın”

“Allah’ım! Beni, onlara karşı dilediğin şekilde koru”

“Allah’ım! Sana teslim oldum, Sana inandım, Sana tevekkül ettim. Sana yöneldim. Hasmına karşı Senin (bürhanın) ile dâvâ açtım. Hakkımı aramada Senin hakemliğine başvurdum. Önden gönderdiğim ve arkada bıraktığım hatalarımı affet. Gizli işlediğim, alenî yaptığım, benim bilmediğim, Senin benden daha iyi bildiğin hatalarımı da affet! İlerleten Sen, gerileten de Sensin. Senden başka ilah yoktur”

 

Hayırlı bereketli, affedilmeyi başarabildiğimiz bir Ramazan geçirebilmeyi, bir sonraki yıl tekrardan rahmet ve mağfiret ayı Ramazana kavuşabilmeyi Rabbimizden niyaz eder, tüm dünyada Allah’ın dini uğruna zulüm gören Müslümanların üzerinden zulmün kalkmasını ve Allah’ın zaferinin mü’minlere ulaşmasını ümit ederiz…