İstatistik

Savaştan Değil, Sigaradan Ölüyorlar!

Paylaş:

 

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslar Arası Kanser Araştırma Ajansı’nın verilerine göre 2008 yılında dünya genelinde sigara sebebiyle 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulurken bu rakamın 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Sigara bugüne kadar dünyanın karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehdididir. 6 saniyede bir kişi sigaranın neden olduğu hastalıktan hayatını kaybetmekte. Kullanıcıların yarısını erken öldürmekte. Her yıl sigara nedeniyle dünyada yaklaşık 6 milyon ölüm görülmekte. Dünya’da sigara kullanma ve bu sebeple olan ölüm oranlarına gelince;

2012-2013 verilerine göre 1,35 milyar nüfusun yaşadığı Çin’de 280 milyon kişi sigara içiyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de her yıl 1 milyon 370 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.1

Rusya’da 39 milyon kişi sigara kullanıyor. Sigara içenlerin 28 milyonu erkek ve 11 milyonu da kadın. Rusya sadece 2012’de 340 milyar adet sigara tüketti. Bu da erkek, kadın ve çocukların 20’lik paketlerden ortalama 118 paket tükettiği anlamına geliyor. Rusya’da her yıl sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile 400 bin kişi hayatını kaybediyor.

316 milyon nüfusun yaşadığı ABD ise 310 milyar sigara tüketimiyle listenin ilk sıralarında yer alıyor. Amerika’da sigaradan ölen insan sayısı yılda 350.000’den fazladır. Bu rakam, 1. Dünya Savaşı, Kore ve Vietnam Savaşları’ndaki toplam ölü sayısından daha fazladır.2

1,25 milyar nüfuslu Hindistan’da yılda yaklaşık 1 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Orta Avrupa’nın göbeğindeki ülkelerden biri olan Avusturya’da ise ülkenin yarısı sigara kullanıyor. 8 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 4 milyon kişi sigara kullanıyor.3

Ülkemizde sigaradan ölen kişi sayısı ise içler acısı. Türkiye’de her yıl teşhis edilen 150.000 kanser olgusunun en az 100.000’i direkt olarak sigara kullanımı ile ilişkilidir.

Dünyanın Üçte Biri Sigara Bağımlısı

Dünyada 15 yaşın üzerindeki 1,3 milyar kişi sigara içiyor ve bunların çoğunluğunu erkekler oluşturuyor. Yani dünya nüfusunun üçte biri sigara bağımlısı. Washington Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Ölçme ve Değerlendirme Enstitüsü’nün raporuna göre Çin, Rusya, ABD, Hindistan ve Avusturya en çok sigara içen ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye’de ise sigara toplum sağlığını tehdit eden en büyük tehlikelerden birisi haline gelmiştir. Yaklaşık 17 milyon kişi sigara bağımlısıdır. 1970’li yıllara göre 2000’li yıllarda sigara içme oranı 3 kat artmıştır. Malesef kadınlardaki sigara içme oranları daha büyük bir hızla artmaktadır. Sigara kullanımının yüzde 80’den fazlası 18 yaş öncesinde başlamaktadır. Bu nedenle gençler sigara üreticilerinin en önemli hedefidir.

206 Milyar Lira ‘DUMAN’ Oldu!

Türkiye’de sigaraya harcanan para ise dudak uçuklatıyor. Sadece 2004-2013 yılları arasında sigaraya harcanan para 206 milyar lira (98,5 milyar dolar) oldu. Bu dönemde iç piyasada satılan sigaranın adedi ise 1 trilyonun üzerine çıktı. Bu parayla 29 Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 25 Atatürk Barajı, 20 Marmaray, 5 nükleer santral ve 3 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) inşa edilebilirdi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) verilerine göre, sigara paketlerinin üzerindeki resim ve ‘Sigara Öldürür’ yazısı maalesef hiçbir işe yaramadı. Tam aksine sigaraya harcanan para artmaya devam etti.