Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin İlim ve Dava Mektebi platformu ile gerçekleştirmiş olduğu söyleşide öne çıkan sözlerini sizler için derledik:
- “İlim bir güçtür. Bu güce sahip olmadıkça toplumda tesiriniz olmayacaktır.”
- “Hem ilmin şerefıni ve sevabını elde edebilmek hem ümmetin kurtuluşunu hem de yeni bir neslin meydana gelmesini sağlamak ilimle mümkün olacaktır. İlmi çalışmalar yapılmadan ümmetin kurtuluşu beklenemez.”
- “Yeryüzünde Allah’ın halifesi olmak ve Allah’ın istediği medeniyeti kurmak isteyenler, ilim sahibi olmak zorundadırlar.”
- “Müslümanların bugünkü durumdan kurtulabilmeleri ilimsiz mümkün değildir. Ümmetin kurtuluşunu isteyenler Kur’an’ı, sünneti, peygamberlerin mücadele yöntemlerini ve hangi temel esaslara bağlı kalarak bir ümmet meydana getirdiklerini bilmek zorundadırlar. Kur’an ve sünnet üzerinde derin derin incelemeler yapılmadan, bu konularda uzmanlaşılmadan, hareket metodu anlaşılmadan ve strateji öğrenilmeden düşmana galip gelinmesi mümkün değildir.”
- “Ümmetin kurtuluşunu düşünen Müslümanların yeni nesiller inşa etmeleri zorunludur.”
- “Ümmetin kurtuluşunu, Müslümanların durumunu ve Filistin’i dert edinenler ilim sahibi olunmadan İslam aleminin kurtulmayacağını bilmelidirler. Türkiye’de, Suriye’de, Mısır’da, Ürdün’de ve tüm İslam aleminde İslam Medeniyeti kurulmadıkça Filistin kurtulmayacaktır. İslam Medeniyetinin kurulması ise ancak ilimle mümkündür.”
- “Müslümanlar bir yönüyle İslami ilimleri okurken bir yönüyle sosyoloji, psikoloji, siyaset ve Orta Doğu gibi alanları da bilmelidirler ki gündeme yön verebilsinler. Müslümanlar şu anda gündeme yön vermemektedirler. Aydın yönü olmayan alimler, gündeme dair analizler yapmayıp sadece ibadet ve ahlakı anlatanlar gündeme yön veremeyeceklerdir. Ümmetin kurtuluşunu düşünenler gündeme yön vermek zorundadırlar.”
- “Medreseler İslam Medeniyetinin temellerini atmış olan kurumlardır. Medreseler bir taraftan ilim kaynağı iken bir taraftan da ahlakın yerleşmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü ilim insanda bir ahlak meydana getirir. Dolayısıyla ilim sahibi kimselerin çoğalması toplumda güzel bir atmosfer meydana getirecektir.”
- “Her insanın ilmi çalışmalarda en az birkaç yıl yoğunlaşması icap etmektedir. Böyle bir yoğunlaşma olmazsa ilimde/ ilmi meselelerde temel atmak ve meseleleri tam manası ile anlamak mümkün olmayacaktır. İlimde yoğunlaşmak insanda ilmi bir kafanın meydana gelmesini ve bilmediği bir konuda bile ilmi bir bakışla düşünmesini sağlayacaktır.”
- “İlimsiz istikamet tayin edilemez.”