Tevhidin hakimiyetinin dışında kurulan düzenlerde ve bu düzenlerin oluşturduğu toplumlarda adaletten söz edilemez. Mısır’da yaşanılan adaletsizlik misalleri de bunlardan yalnızca biri… Bu adaletsiz düzenin parçası olmayı reddeden bundan dolayı da Mısır firavunlarının işkencelerine maruz kalan, yıllarca haksız yere Mısır zindanlarında tutulan buna rağmen imanından zerre taviz vermeyen İhvan-ı Müslimin Hareketinden bir şahsiyet: Zeynep Gazali
2 Ocak 1917’de Kahire’de doğan Zeyneb Gazali gençlik yıllarında kadının başörtüsünü atmasını savunan Hüda Şârâvi’nin başkanlığındaki Kadınlar Birliğine katıldı. Fakat Ezher’de dinlediği sohbetlerden etkilenerek, bu teşkilatın fikirlerinin İslam’a uymadığını anladı ve teşkilattan ayrıldı. 1937 yılında Müslüman Kadınlar Birliğini kurdu. Yaptığı çalışmalar ve gerçekleştirdiği eylem ve mitinglerle Mısır genelinde kısa sürede tanınmaya başlayan Gazali 1938 yılında Hasan el Benna ile tanıştı. 1948’de ise Müslüman Kardeşlere yönelik tasfiye hareketinin hemen ertesi günü Hasan el Benna ile gerçekleşen buluşmada Benna’ya, “İslam’ın zaferi için çalışmak üzere sana biat ediyorum. Allah şahidimiz olsun. Bu yolda sarf edeceğim en ucuz şey kanım olacaktır” dedi. 1951-1958 yılları arasında Müslüman Hanımlar isimli haftalık dergi çıkarmaya başladı. Abdünnasır, Müslüman Kardeşler ’in mallarına el koyduğunda kocasının mallarına da el koyup, devlet hazinesine kattı.
Kurduğu birliğin kapatılmasının ardından kendisine birliğinin açılması için şu tekliflerde bulunurlar; Müslüman Kadınlar Dergisi’nin Sosyalizmi yayması, bunun karşılığında 300 cüneyh maaş; Sosyal İşler Bakanı olma… O ise yapılan tekliflere karşı şöyle dedi: “Müslümanlar makam ve şöhrete aldanmazlar. Dinsiz ve İslam’a düşman kuruluşları da kabul etmezler. Bizim yerimizi İslam belirlemiştir…”
1965 yılında Müslüman Kardeşler Teşkilatının birçok üyesiyle beraber tutuklandı ve cezaevinde her türlü işkence ve eziyete katlandı. Kendisine işkencelere nasıl katlandığı sorulduğunda şöyle cevap vermiştir: “Evet, bu zorlu günlerde iki şeyle yaşayabildim. Birincisi, Rabbimizin bize ihsan ettiği iman gücü. İkincisi, kuvvetli ve açık bir şekilde Allah’ın hayata hakimiyetinin ölçüsünde olan o kutlu rüya; onunla yaşadım.” Kendisine Sosyalist Parti’ye üye olursa serbest kalacağı teklifinde bulunanlara ise şu cevabı vermiştir: “Abdülkadir Udeh ve arkadaşlarını idam eden tağut Abdunnasır yönetimini kabul edip Allah’ın huzurunda rezil olacaksam imzalamadan ellerim kurusun!”
Zeynep Gazali, hapis günlerinde bir tefsir oluşturmuş ve 1994 yılında yayımlamaya başlamıştır. Ona göre Kur’an’ı pratik olarak yaşayabilmek için “İslam insanının oluşması, ardından İslam ailesinin kurulması ve son olarak İslam toplumunun oluşturulması” kaçınılmazdır. Gazali; Suudi Arabistan, Pakistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, Ürdün, Cezayir, Türkiye, Hindistan, Almanya, Kanada, Avusturya olmak üzere pek çok ülkede tebliğ ve irşat faaliyetlerinde bulundu. İman, davet ve mücadele ile dolu 88 yıl yaşayan Zeynep Gazali 3 Ağustos 2005 yılında vefat etti. 2 evlilik gerçekleştiren Zeynep Gazali’nin hiç çocuğu olmamıştır. *
http://dergi.nebevihayatyayinlari.com/ilim-mucadele-ve-davet-dolu-bir-hayat-zeynep-gazali/