Gündem Özel

Yargı Eliyle Zulüm!

Paylaş:

 

Alparslan Kuytul Hocaefendi ve Furkan Gönüllüleri Hakkında Açılan Tüm Davalar

Başyazarımız Alparslan Kuytul Hocaefendi ve Furkan Gönüllüleri hakkında bugüne kadar haksız yere birçok mahkeme açıldı. Açılan bu da­vaların bir kısmı beraat ile sonuçlandı bir kısmı da çeşitli sebeplerle ertelendi.

2020 yılının Temmuz ayına kadar toplamda 54 duruşma geçiren ve 8 duruşma için de gün verilen Alparslan Kuytul Hocaefendi bu dava­ların 3’ünden beraat etti. Furkan Gönüllüleri hakkında açılan davalar ise toplamda 60’a ulaştı. Gönüllülerin duruşmalarından 26’sı beraat ile sonuçlandı.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin hak­kında açılan ve sonuca ulaşan dosyaları şu şekilde sıralayabiliriz:

1.       30 Ocak Operasyonuyla başlayan dava “Propaganda, Üyelik, Dolandırıcılık ve Sahtecilik” iddiasıyla 8 Şubat 2018’de gö­rülen duruşma, Alparslan Hoca ve 4 kişi hakkında tutukluluk, 6 kişi hakkında da ev hapsi ile karara bağlandı.

Aynı operasyonla başlayan “Dolandı­rıcılık ve Sahtecilik” iddiası, 12 Mayıs 2018’de görülen mahkemede 4 kişi hakkında tutukluluğun devamına ka­rar verilerek sonlandırıldı. Yaklaşık 2 yıl süren haksız tutukluluğun ardın­dan Hocaefendi ve diğer 4 kişi hakkın­da bu davalardan tahliye kararı verildi.

2.       “Başbakan’a hakaret” iddiasıyla 2 Ekim 2019’da görülen mahkemenin ilk duruş­masında hâkim beraat kararı verdi.

  1. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddiasıyla başlayan soruşturma neticesinde açılan davanın, 21 Mayıs 2018’de görülen du­ruşmasında hâkim yine ilk celsede beraat kararı verdi.
  2. “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla açılan dava ise 10 Ocak 2019’da bölge ad­liye mahkemesinde görülen duruşmada, ilk derece mahkemesinin beraat kararı onanmak suretiyle kesinleşti.

Bunlara ek olarak kayyım atanan Fur­kan Vakfı hakkında açılan davalar ise şu şekilde sonlandı:

1.       Yönetimin kayyımda bulunduğu ve vakıf yöneticilerinin büyük bir kısmının tu­tuklu yahut ev hapsinde tutulduğu süreç­te vakıf binasına hırsız girmesi üzerine başlayan soruşturma sonrası açılan da­vanın 9 Temmuz 2019’da görülen duruş­masında 3 kişiye ceza verildi.

2.       “Mühür Kırma” davasıyla 10 Mart 2019’da görülen duruşma sonrası hâkim tarafın­dan HAGB kararı verildi.

3.       Eski vakıf yöneticilerinin görevden alın­masına yönelik açılan dava 02.07.2020 tarihine ertelendi.

4.       Vakfın kapatılması ve yeni yönetici­lerin görevden alınması mahkemesi 06.10.2020’ye ertelenme kararı alındı.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin kara­ra bağlanmayan ve hâlâ devam eden mah­kemelerini sıralayacak olursak:

1.       30 Ocak Operasyonu ile hakkında açı­lan 2 farklı davadan “Dolandırıcılık ve Sahtecilik” suçlaması, yeni tanıkların dinlenmesi ve bilirkişi raporlarının alın­ması için 15 Aralık 2020’ye ertelenirken “Üyelik ve Propaganda” iddiasıyla yargı­landığı dava yine Corona virüs sebebiyle 7 Temmuz 2020’ye ertelendi.

2.       22 Nisan Olayı üzerinden başlatılan “2911 Sayılı Kanun’a Muhalefet” iddiasıyla yar­gılandığı mahkeme Corona virüs sebe­biyle 9 Eylül 2020’ye ertelenirken aynı olay üzerinden açılan “Görevi Yaptırma­mak İçin Direnme” suçlamasının yapıldı­ğı mahkeme 13 Kasım 2020’ye ertelendi.

3.       Erzin Olayı üzerinden başlatılan “Kamu Malına Zarar Verme, Kanuna Aykırı Top­lantı ve Gösteri Yürüyüşü, Görevi Yap­tırmamak İçin Direnme” suçlamalarına yönelik açılan dava 10 Eylül 2020’ye er­telendi.

4.       “Atatürk’e Hakaret” iddiasıyla açılan mah­keme ise Alparslan Hoca’nın kendisine ait olmayan başkasına ait olan bir video konuşması üzerinden yargılandığı davayı konu almaktadır. Bu dava kamuoyu tara­fından “skandal” olarak nitelendirilirken, duruşma 01.10.2020’ye ertelendi.

Alparslan Kuytul Hocaefendi ve Furkan Vakfı hakkında sonuçlanan ve devam eden davaların son durumu bu şekilde kaydedi­lirken Furkan Gönüllülerinin bugüne ka­dar katıldığı ve karara bağlanan duruşma­larını da şu şekilde açıklayabiliriz:

·         Alparslan Kuytul Hoca’nın 2 yıl süren haksız tutukluluğunu kınamak için Fur­kan Gönüllülerinin anayasal haklar kap­samında düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamaları hakkında açılan toplam dava sayısı 60’ı buldu. Başta Adana olmak üzere, Ankara, Gaziantep, Bolu, Elâzığ illerinde görülen davalardan 26’sı beraat ile sonuçlanırken 2 tanesi 3 ay hapis ce­zasına çarptırıldıktan sonra HAGB kararı verildi.

·         Toplam 938 Furkan Gönüllüsünün yargı­landığı davaların 13’ünde Semra Kuytul Hocahanım da yer aldı. Özgürlük Yü­rüyüşlerinin öncülüğünü yapan Semra Kuytul Hocahanımın, 6 yürüyüş davası beraat ile sonuçlanırken, 7 yürüyüş mah­kemesi ise devam ediyor. Ayrıca Hoca­hanım’ın ‘haksız bir şekilde gözaltına alındığı’ gerekçesiyle açtığı iki tazminat davası ise istinaf mahkemesinde bulunu­yor.

Alparslan Hoca’nın tutukluluğu süre­cinde adalet ve özgürlük istedikleri için hâkim karşısına çıkartılan Furkan Gönül­lüsü çocukların mahkemeleri hakkındaki genel bilgiler ise şöyle:

·         Furkan Gönüllülerine açılan hukuksuz mahkemeler çocukları da kapsadı. Al­parslan Hoca’nın 15 ve 16 yaşlarındaki iki kızının da aralarında bulunduğu toplam 27 çocuğa mahkeme açıldı. Çocukların yargılandığı birbirinden farklı 6 mahke­me bulunuyor. Alparslan Hoca’nın kızları ve bir Furkan Gönüllüsü açılan mahke­meden beraat ederken, yargılaması hala devam eden 4 çocuk mahkemesi var.

Furkan Gönüllülerinin devem eden mahkemelerine ait en güncel bilgi ise şu şekilde:

·         Halen sürmekte olan mahkeme sayısı 42’yi bulurken davalardan 4’ünü çocuk mahkemesi oluşturuyor. Başta Adana olmak üzere, Ankara, Gaziantep, Elâzığ, Niğde ve İstanbul’da yapılan duruşma­larda şu ana kadar 17’si 18 yaş altı, 543 kişi yargılanıyor. Ayrıca Adana’da 1 kişi hakkında ilk derece mahkemesi 1 yıl 11 ay 10 gün hapse hükmetmişken istinafa ya­pılan başvuru sonrası mahkemeden tarih bekleniyor.