- İbadetleri Artırmak İçin Niyet Etmek
“Yapılan işler niyetlere göre değerlendirilir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır.”1
Bu hadis-i şerif aşina olduğumuz, mü’minin karar aşamasında ve işlerin başlangıcında hatırlaması gereken hadistir. Hayatımızın her aşamasında başarmak istediklerimiz konusunda güzelliklere sahip olabilmenin ilk adımı her zaman elimizden gelenin en iyisini yapmak için içten bir karar vermektir. Günlük hayatımızdaki işlerimizden ibadet hayatımızdaki işlere kadar bir şeyi yapmaya ilk önce tam bir kast ile karar vermeli ve niyet etmeliyiz. Niyet ettiğimiz ve niyetimizde tam bir kast içerisinde olduğumuz zaman, Allah Azze ve Celle’nin bizlere yardım ve rehberlik edeceğini unutmamalıyız.
- Hedeflerimizi Gerçekleştirmek Adına Dua Etmek
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Muaz bin Cebel’e şöyle dua etmesini tavsiye etmiştir: "Allah’ım! Seni anmak, Sana şükretmek, Sana güzelce kulluk etmekte bana yardım et."2
Duanın bizatihi kendisinin ibadet olduğu unutulmayıp ibadetleri artırma adına duanın büyük etkisi olduğu da bilinmelidir. Allah Rasulü Sallallahu Aleyhi ve Sellem ibadet etmek ve hatta güzelce ibadet ve kulluk etmek konusunda hem kavli hem fiili duaya sarılmıştır. Tam bir kast ile niyetlerimizi alıp, hedef tayin edip, kaçınmamız gerekenlerden kaçınıp, sarılmamız gerekenlere sarıldıktan sonra dua ile hedeflerimizi mühürlemeliyiz.
Rabbine yaklaşmak isteyen, ibadetlerinde huşuyu artırmak ve güzelce kulluk yapmak isteyen kimseye Allah Azze ve Celle’nin yardımını göndermemesi düşünülebilir mi? İbadetlerde sebat edebilmek ve ibadetlerimizi samimi bir niyetle artırabilmek için dua ettiğimizde, adım adım Rabbimizin kendisine yakınlaştırmada biz kullarına yardım ettiğini hissettiğimiz bir süreç geçirmiş olacağız.
- Terk-i Masiva Üzerinde Titizlikle Durmak
Yaşadığımız çağın getirdiklerini göz önünde bulunduracak olursak dikkat dağıtıcı unsurlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Mesajlarımız, sosyal medya bildirimlerimiz dikkatimizi dağıtıyor, bizi ilgilendirmeyen ama kendisine bir çukur gibi çeken muhabbetler zihnimizi dolduruyor ve biz ilgilenmemiz gereken şeylerle ilgilenemiyor, hedeflerimize ulaşamıyoruz. Bizi fazlasıyla meşgul eden ve manevi olarak yükselmemizi engelleyen unsurları tespit edip, gerekirse not alıp onların yerini hayırlı bir amelle değiştirmeliyiz. Örneğin: Sosyal medyada parmaklarımızı gezdirmek yerine Kur’an veya kitap sayfalarında gezdirmek; faydasız dizi-film izlemek yerine araştırma yapmak ve belgesel izlemek; ne kendini ne Müslümanları ilgilendirmeyen boş muhabbetlere dâhil olmak yerine âlimlerin sohbet ve derslerini dinlemeye vakit ayırmak. Bunlar kişinin meşguliyetlerine göre değişiklik göstermekle beraber yer değişikliği yapıldığında hem zamanın verimi hem de ibadetlerin kalitesi kesinlikle artacaktır.
- İbadet Eden Kimselere Yakın Olmak
“…Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.”3
Yaratılışımız gereği insan fıtratında örnekler üzerinden yaşamını şekillendirme özelliği vardır. O yüzden etrafımızda bulunan insanların ortalama olarak ibadet hayatına dikkat eden insanlardan olması önemlidir. İnsanın tek başına hedefine ulaşması ya da istediği ölçüde başarılı olması mümkün değildir. İbadetlerini artırma yolunda adım atmak isteyen kimse bir süre ibadetlerine hassasiyet gösteren ve nafile ibadetleri ile kendisine tanık olunan kimselerle vakit geçirmek, onun ibadet hayatının bir kısmına şahit olmak suretiyle kendisine örnek olacak şahsiyetlerle bulunmalıdır. Bu adım ibadetlerimizi artırmada bir yol kat etmemize ve zamanla istikrar kazanmamıza yardımcı olacaktır.
- Net, Ulaşılabilir Hedefler Koymak
Başlangıç olarak “ibadetlerimi artırmak istiyorum, daha tertipli ve planlı olmak istiyorum” cümlesi çok güzel bir hedef gibi görünse de, açık ve net bir hedef değildir. İbadetlerimizi artırma hedefini koyduğumuzda, bunu gerçekleştirebilmek için yapabildiğimiz kadar özelleştirmemiz gerekmektedir. Öncelikle kendi ibadet dozumuzu tanımlayabilmeli ve ona göre artırma yolunda gerçekçi ve net hedefler tayin edebilmeliyiz. Örneğin haftada 2 kez duha namazı kılmayı kendinize şiar edinen biriyseniz bunun üzerine ekleme yapabilirsiniz. Ancak duha namazına hayatında hiç yer vermeyen veya ayda bir yer veren biriyseniz haftada 1-2 kez duha namazı kılmak gibi bir hedef tayin etmelisiniz. Bu adım ibadeti artırmada önemli bir adımdır. Çünkü ilk olarak ulaşılabilir hedef tayin edilmediğinde işin en başında ibadeti artırmanın önü kesiliyor hatta ibadetten uzaklaşma meydana gelebiliyor.
- Buhârî, Bed’ü’l-vahy 1, Îmân 41
- Ebu Dâvûd-Salât 361
- Bakara, 43