Tefsir

Allah’a Sımsıkı Sarılın

Paylaş:

Kur’an-ı Kerim hayatımızın her alanında bizlere yol gösteren önemli bir rehberdir. Nasıl ki yolunu kaybeden kişiler pusulaya bakıp doğru yolun yönünü tayin ediyorsa Kur’an-ı Kerim de aynı şekilde hayatımıza önemli yol işaretleri koyarak doğru yolu bulmamızı sağlıyor. Değişen şartlara, ilerleyen teknolojiye rağmen Kur’an-ı Kerim her konuda insanın hayatına, aklına, kalbine yön vermeye devam ediyor. Kur’an-ı Kerim’in çağrısı tüm insanlığa olsa da bu ilahi çağrıya kulak kesilmek ve hayatını doğru ikame etme şerefine erişmek çok az insana nasip oluyor. Bizler de bu şerefe nail olmak adına hep beraber Kur’an-ı Kerim’in çağrılarından bir tanesi olan Hac Suresi 78. Ayeti kerimesine kulak kesilelim: “Allah’a sarılın, sizin Mevla’nız O’dur. İşte, o ne güzel Mevla ve o ne güzel yardımcıdır.”

Tefhim’ul Kur’an adlı eserde ayet şu şekilde tefsir ediliyor: “Allah’a sarılın: Sadece Allah’ın hidayetine ve hükmüne uyun, sadece O’na itaat edin. O’ndan korkun ve tüm ümit ve beklentilerinizi O’na yöneltin, yardım için sadece O’na yalvarın, O’na güvenin ve tüm ihtiyaçlarınız için O’na dua edin.”

Yaşadığımız çağ insan hayatının her alanına iyi kötü müdahale edecek nitelikte donatılmış bir çağdır. İnsanın hayatına, psikolojisine, kalbine hatta aklına kadar iyi ya da kötü müdahale edecek niteliklere sahip. Öyle bir çağ ki yanlış ve kötü olanı güzel ve süslü göstererek insanların ilgi ve dikkatini o yöne çekmeyi hedefler. İnsanın tüm bu dış unsurlara karşı Allah’la bağı öyle sımsıkı olmalı ki bu bağ başka ilgi ve dikkatlere galip gelecek güçte ve sağlamlıkta olmalıdır. Allah’a sarılmak, Tefhim’ul Kur’an adlı eserde zikredildiği gibi başka hükümlere uymakla değil, sadece Allah’ın hükmüne uymakla, başka birine ya da başka bir güce itaat etmekle değil, sadece Allah’a itaat etmekle, başka güç ve otoriterlerden korkmakla değil, sadece ve sadece O’ndan korkmak ve tüm beklentilerini sadece ve sadece Allah’a yöneltmekle, sadece tek yardım edici olarak Allah’ı görmekle ve O’na karşı şeksiz şüphesiz güvenmek ve ihtiyaçlarını sadece ona arz etmekle mümkün olur... Tüm bu saydıklarımızı uygulayan ancak Allah’a sarılmanın nasıl bir tat olduğunun farkına varabilecektir. 

              Allah’a sarılmak Kur’an-ı Kerim ve hadislerde “İ’tisam” kelimesiyle ifade edilir. İ’tisam; bağlanmak, sarılmak, yapışmak, sığınmak, güvenmek, dayanmak gibi manalara gelir. Kur’an-ı Kerim’de Allah’a sarılmak başka ayetlerde de dile getirilmiştir.

“Kim Allah’a sarılırsa kesinlikle doğru yola iletilir.”1

“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve asla tefrikaya düşmeyin.”2

“Ancak tevbe edip hallerini düzeltenler, Allah’a sımsıkı sarılıp dinlerini yalnız O’na has kılanlar başkadır…”3

“Allah’a iman edip O’na sımsıkı sarılanlara gelince, Allah onları kendinden bir rahmet ve lütuf (deryası) içine daldıracak ve onları kendine doğru (giden) bir yola götürecektir.”4

Ayetlerden de anlaşılacağı üzere Allah’a sarılan doğru yolu bulabilir, Allah’a sarılan anlaşmazlığa düşmez, Allah’a sarılan Allah’ın rahmet ve lütfuna erecek müjdelere kavuşabilir. Çağımızdaki insanlar hayatıyla, kalbiyle, aklıyla dünya hayatına sarıldıkça sarılıyor. Dünya hayatına o kadar çok sarılmış ki bu tutarsız bağlanma ahlakını, dinini kaybetmesine kadar götürebiliyor. Allah bizleri dünyanın içine yerleştirmiş fakat ne yazık ki bizler de dünyayı almış kalbimizin içine yerleştirmişiz. Kalpte oluşan bu dünya sevgisi kendisine sarıldıkça sarılmamıza sebep oluyor. Allah’ın bize dünyada verdiği nimetlere, evlere, mesleklere, mevkilere sımsıkı yapışıyoruz. Dünya hayatını Allah’a bağlılıkla, gaflet ve dalalete düşmeden yaşamaya çalışmalıyız.

Ayetin devamında geçen: “...Sizin Mevla’nız O’dur. İşte, o ne güzel Mevla ve o ne güzel yardımcıdır” kısmında Mevla; birinin yakını, dostu, arkadaşı ve yardımcısı olmak, onun idaresini elinde bulundurmak, sahip, malik gibi anlamlara gelir.5 Mevla kelimesi Allah’ın isimlerinden biri olduğu gibi Kur’an-ı Kerim’de başka ayetlerde de geçmektedir:

“Hayır, sizin Mevla’nız Allah’tır. O, yardım edenlerin en hayırlısıdır.”6

“Geri dönerlerse, bilin ki gerçekten Allah, sizin Mevla’nızdır. O ne güzel Mevla’dır ve ne güzel yardımcıdır.”7

“Allah’ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmez. O bizim Mevla’mızdır. Ve mü’minler yalnızca Allah’a tevekkül etmelidirler.”8

Ayetlerden de anlaşılacağı üzere Allah Mevla’mızdır derken, Allah’ın sahibimiz ve malikimiz olduğu anlatılmaktadır. Tüm kâinatın sahibi olduğu gibi dünya ve içindekilerin hepsinin malikidir. Bu bakışı hayatında oturtan insan anlar ki bütün kâinat Allah’ın himayesinde ve en güzel dost en güzel yardımcıdır.

              Allah Azze ve Celle Hac Suresi 78. Ayetle bizlere aslında bir hayat sigortası sunuyor. Öyle bir sigorta ki hiçbir dış unsurun fırtınasında sarsılmaz ve insana sağlam bir psikoloji, sarsılmaz bir iman, dayanıklı bir irade sağlar. Müfessir Seyyid Kutup da bu ayete şöyle bir izah getirir: “Allah’a sarılmak, kul ile Rab arasındaki kopmak nedir bilmeyen sağlam bir kulptur.” Her işimizde, hayatımızda, her şartta ve koşulda Allah’a sarılanlardan olmayı, Rabbine sağlam bir bağ ile sarılma gayreti içinde olmayı temenni ediyoruz...

              “Sırf bu dünyayı düşünen ve dünyaya bel bağlayarak kendi kendilerine yettiklerini gören insanlar olduğu gibi gözlerini ahirete diken ve Allah’a yaslanarak zenginleşen insanlar da vardır.”9

 

  1. Al-i İmran, 101
  2. Al-i İmran, 103
  3. Nisa, 146
  4. Nisa, 175
  5. TDK
  6. Al-i İmran, 150
  7. Enfal, 40
  8. Tevbe, 51
  9. Gelin Tacı, İbn Ataullah El-İskenderi