Geçtiğimiz sayımızda Avrupa’da 27 ülkede İslam karşıtı eylemlerin derlendiği Avrupa 2021 İslamofobi Raporu çerçevesinde İslamofobi konusunu ele almaya başlamıştık. İslamofobik uygulamalar her geçen gün şiddetini artırarak endişe verici boyuta ulaşmaktadır maalesef. Raporda incelenen 27 Avrupa ülkesinde çeşitli sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanan çalışmalar ışığında Müslümanlara yönelik ırkçı eylemler sayılara şu şekilde yansıdı:
AVUSTURYA
Avusturya’da geçen yıl Müslümanlara yönelik 1061 ırkçı eylem gerçekleşirken, %68’le büyük çoğunluğu dijital platformlarda meydana geldi. Müslümanları hedef alan eylemlerin faillerini %77 ile erkekler, mağdurları ise %69 ile kadınlar oluşturdu.
ALMANYA
Almanya’da doğrudan Müslümanları hedef alan saldırılarda önceki yıla oranla %28 gerileme gözlemlenirken, 732 İslam karşıtı ırkçı eylem kayıtlara geçti. Ülkede 54 cami ve 43 kişi fiziki saldırıların hedefi oldu.
İSVİÇRE
Ülkenin resmi istatistik kurumunun verilerine göre, halkın %12’si Müslümanlara karşı düşmanca tavırlar sergilerken, %34’ü ise klişe yaklaşımlara inanma eğiliminde.
ÇEKYA
İçişleri Bakanlığının verilerine göre, ülkede geçen yıl işlenen 108 nefret suçunun 7’si doğrudan Müslümanlara karşı işlendi.
FİNLANDİYA
Geçen yıl 852 nefret suçunun işlendiği ülkede, vakaların %85’ni etnik kökene dayalı ırkçılık oluştururken yaklaşık %13’ü din ve inanç farklılığı nedeniyle meydana geldi.
FRANSA
Fransa’da çok sayıda insan hakları savunucusu ve muhalif partilerin karşı çıktığı ayrımcılıkla mücadele yasasının uygulamaya geçmesiyle Müslümanlara yönelik baskı ve ayrımcılıklar yoğunlaştı. Yasa uyarınca “terör” ve “radikal İslam” ile mücadele adı altında hükümet, 2021 boyunca İslami sembolleri yasaklama, dini faaliyetlere izin vermeme ve bazı İslami kuruluşları keyfi olarak kapatma gibi uygulamalarda bulundu. Ülkede, 213 Müslüman karşıtı eylem rapor edilirken, bunların yarısının (109) Müslümanlara ait cami, dernek ve mezarlıkları, %22’sinin ise bireyleri hedef alan fiziksel saldırı olduğu bildirildi.
BELÇİKA’DA BAŞÖRTÜLÜ HÜKÛMET KOMİSERİ, BASKI SONUCU İSTİFA ETTİ
Belçika’da başörtülü Müslüman kadınlara yönelik iş dünyası ve siyasette ayrımcılıklar arttı. Ülkede %89’la kadınlar İslam karşıtı ırkçı saldırıların en büyük mağdurları olurken, söz konusu saldırıların %46 ile en çok çevrim içi ve medyada yaşandığı ifade edildi. Mayıs 2021’de Kadın Erkek Eşitliği Enstitüsüne hükûmet komiseri olarak atanan Fas kökenli Belçikalı aktivist ve siyasetçi İhsane Haouach, başörtülü olması nedeniyle maruz kaldığı İslamofobik tepkiler nedeniyle 6 hafta sonra istifa etti.
HOLLANDA
Hollanda’da ise camilere ve Müslümanların ev adreslerine “İslam’ın Hollanda’ya ait olmadığına” dair ifadelerin yer aldığı tehdit mektubu gönderilmesi ve Müslümanların takibe alınması gibi vakalar geçen yıl sıkça görüldü. Tehdit mektuplarına açılan davalara mahkemenin kovuşturma kararı vermeyip bu eylemleri suç olarak nitelememesi de tartışma yarattı. Öte yandan 2021’in sonunda Hollanda meclisindeki milletvekillerinin büyük çoğunluğu, “boa” olarak tanımlanan polis teşkilatına bağlı özel soruşturma görevlilerinin başörtüsü takmaması gerektiği yönünde görüş belirtti. Utrecht Belediye Meclisinde Kasım 2021’de “boaların” başörtüsü veya kipa giyebilmelerine yönelik karar, aşırı sağ partilerin tepkisini çekti. Ülkede yapılan bir çalışmada, katılımcıların %76’sı dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtirken, özellikle başörtülü kadınların %50’sinin iş görüşmelerinde ciddi anlamda ayrımcılığa maruz kaldıkları kaydedildi.
İSVEÇLİ SİYASETÇİDEN “RADİKAL İSLAMCILARA ATEŞ ETME” ÇAĞRISI
İsveç’te Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın ülkenin çeşitli yerlerinde yaptığı Kur’an yakma eylemlerine karşı bazı Müslüman grupların karşı gösterilerde bulunmasının ardından ülkedeki Hristiyan Demokrat Partinin başkanı Ebba Busch, polise “radikal İslamcılara ateş etme” çağrısı yaptı. Ülkede 2017-2021’de 996 İslam karşıtı eylem kayıtlara geçerken özellikle sağlık sektörü ve eğitimde çocukların %20 ile ciddi anlamda ayrımcılığa maruz kaldıkları belirtildi.
İSPANYA
İspanya’da son 5 yılda ırkçı saldırılarda %41 artış gözlemlenirken, özellikle dijital platformlarda İslam karşıtı nefret söyleminin ciddi oranda arttığı kaydedildi.
BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık’ta nefret suçlarında geçen yıl %9 artış görüldü. Dini saikli nefret suçu kategorisi altında kaydedilen tüm olayların %45’inin Müslümanlara yönelik olduğu, son on yılda bu alanda işlenen suçların %291 arttığı ifade edildi.
ARNAVUTLUK’TA CAMİ CEMAATİNE BIÇAKLI SALDIRI
Başkent Tiran’da bulunan Hoca Camii’nde 19 Nisan 2021’de cami cemaatine gerçekleştirilen saldırıda, Rudolf Nikolli adlı kişi öğlen namazının ardından içeri girerek beş kişiyi bıçakladı. Nikolli, polis tarafından yakalandığı sırada “Bütün Müslümanlar cezalandırılmalı” şeklinde bağırdı. Ülkede geçen yıl toplamda 3 İslamofobi vakası kaydedildi. Ülkedeki Müslüman toplumunun halen namaz kılmak, örtünmek ve protesto gibi temel insan haklarına ilişkin mağduriyetler yaşadığının belirtildiği raporda, bu anlamda STK’lara önemli görev düştüğü vurgulandı.
BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN
Geçen yıl Müslümanları hedef alan 6 eylemin yaşandığı Bulgaristan’da fiziki saldırılardan ziyade Müslümanlara yönelik nefret söylemleri öne çıktı. Yunanistan’da geçen yıl 14 İslamofobi vakası kaydedilirken, ülkede Müslümanlara karşı ayrımcı yaklaşımların gerek kamuoyu nezdinde gerekse politikacılar ve Yunanistan Ortodoks Kilisesi nezdinde yaygın olduğuna dikkat çekildi.
MACARİSTAN
Macaristan’da 2021’de toplam 6 İslamofobi içeren vaka rapor edilirken, Başbakan Viktor Orban’ın Müslümanlara yönelik ayrımcı söylemleri öne çıktı. Orban’ın “Göç durdurulmalı çünkü sadece Müslümanlar geliyor ve bu da AB’nin Hristiyan kültürel kimliğini değiştiriyor” açıklaması ve Bosna Hersek’in olası AB üyeliğinin, bu ülkedeki geniş Müslüman nüfusu nedeniyle birlik için zorlayıcı olacağı yönündeki söylemleri dikkat çekti.
ROMANYA
Toplam 2 İslam karşıtı vakanın kayda geçtiği Romanya’da her ne kadar rapor edilen nefret söylemleri yoğun olmasa da kamuoyu araştırma sonuçları, halkın Müslümanları çevrelerinde pek istemediklerini ortaya koydu. Rumenlerin %68’i Müslümanlara karşı güven duymazken, ülke halkının %39’u Müslümanlarla akraba olmayı, %28’i arkadaş olmayı, %19’u ise iş arkadaşı olmayı kabul etmiyor. Halkın %60’tan fazlası Müslümanları potansiyel tehlike olarak görürken, %52’si düzensiz göçmenlerin Avrupa sınırlarında durdurulması gerektiğine inanıyor.
Avrupa ve Amerika’da ortaya atılan ve her geçen gün artan İslamofobi’nin nedeni aslında Batı Medeniyetini korkutan Müslümanların sayısındaki ciddi artıştır. Yanlış dinin dinsizliğe götürdüğü Avrupa ve Amerika kıtasında her geçen gün hak dini kabul edenlerin sayısı artmaktadır. İslam’ın yükselişi karşısında çaresiz kalan Batı Medeniyeti çare olarak İslamofobi’yi meydana getirmiştir. Ancak şiddetini ne kadar artırırsa artırsın İslamofobi algısı artan İslamlaşmanın önüne geçememektedir. Sonraki sayılarımızda ele alacağımız İslamlaşmanın arttığı yönündeki verilerle bu gerçek daha da ortaya çıkacaktır. Ayrıca İslamofobiye ayrılan bütçe ve planlamalar İslamlaşmanın Batı Medeniyeti için ne kadar da büyük bir tehdit haline geldiğini göstermektedir.