Yılın Hedefi

İbadetleri Artırmanın Yolları

Paylaş:

Kıymetli okurlarımız, bir önceki sayımızda yıl boyunca sizlere “İbadetleri Artırma” hedefine yönelik bilgilendirmeler yapacağımızı ifade etmiş ve konuya giriş olarak ilk önce “Neden İbadetleri Artırmalıyız?” sorusu üzerinde durmuştuk. Bu sayımızda “İbadetleri Artırmanın Yolları”nı anlatacağız.

  1. Düzenli Olarak Muhasebe Tablosu Doldurulmalı

         Muhasebe tablosu, bir Müslümanın günlük olarak yapması gereken ibadetleri ve kaçınması gereken amelleri içeren bir tablodur. Müslümanlar takva sahibi olmayı kendilerine hedef olarak belirlemelidirler. Muhasebe tablosunda yazılı olan maddeleri hakiki manada uygulayan bir Müslüman bu hedefe ulaşma noktasında bir mesafe kat eder. Uygulamada istikrar sağlandığı müddetçe takvaya erişilebilir ve kıyamet gününde takva sahiplerinin içinde bulunma şerefine nail olunabilir. Muhasebe tablosunun düzenli bir şekilde uygulanması, bir arkadaş grubuyla takip etmekle daha da kolaylaşacaktır. Bu arkadaş grubu birbirlerinin tablolarını kontrol edebilir, bu şekilde birbirlerini teşvik edebilirler. Bu da kişiyi harekete geçiren bir başka etken olur. Muhasebe tablosunu doldurduktan sonra kişi ay sonunda bir ayın nasıl geçtiğine, yapması gerekenleri yapıp yapmadığına bakarak kendini muhasebe etmeli, eksik kaldığı yönlerini tespit edip bu yönlerini gidermek için gayret içerisinde olmalıdır.

  1. Önemli Gün ve Gecelerde Maneviyat Ağırlıklı Programlar Yapılmalı

Affın, mağfiretin bol olduğu ve rahmet esintilerinin estiği önemli gün ve geceler değerlendirilmelidir. İnsan, Allah’ın rızasını celbetme arzusuyla önemli gün ve geceleri nafile namazlarının rekatını artırarak, gün ve gece boyu zikrullahı dilde ve kalpte devam ettirerek, Kur’an okuyarak ve manası üzerinde durarak değerlendirmelidir. Hakkıyla geçirilen bir gecenin veya günün etkisi -Allah’ın izniyle- insanda kalıcı izler, kalıcı güzel hasletler bırakacaktır. Bu açıdan böylesi gün ve gecelerin değerlendirilmesi çok önemlidir. Böylesi günlerde 1-2 günlük yatılı programlar yapılabilir.

Dünyaya ve içindekilere dair bir rağbetin olmaması, dünyevi istek ve arzuları artıracak unsurların etrafta bulunmaması ve ortamın programa uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yoksa insan nefsinden, şeytandan etkilendiği gibi ortamdan da etkilenerek bu vakitleri hakkıyla geçiremeyebilir. Böylesi gün ve gecelerde şunu unutmamak önemlidir: Bir daha bugüne ve geceye erişemeyebiliriz, dolayısıyla yapılan ibadetleri hayatın son günü ve son ibadetleri olabilir şuuruyla yapmalıyız. Buna göre hareket edilirse hem yaptığı ibadeti artırmak hem de ihlasla yapmak kolaylaşacaktır.

  1. Sürekli İbadet Halinde Olunmalı

Bir Müslüman ibadetlerini artırmak ve hayatına ibadeti yerleştirmek istiyorsa sürekli ibadet hali içerisinde olması gerekir. Her işinin başında besmele çekmek, boş kaldığı anlarda zikir ile meşgul olmak, sabah-akşam virtlerini düzenli bir şekilde okumak, özel durumlar için olan duaları okumak, düzenli olarak Kur’an okumak ya da dinlemek, nafile ibadetleri yapmak gibi… Bu amelleri yaparken de şuurla yapmak önemlidir. Bu amelleri düzenli olarak yapmak zordur ama kazandıracağı faydaları fazladır. Böyle insanların Allah Azze ve Celle ile olan diyaloglarının daha sağlam olacağı bilinmelidir.

  1. Kalbi Yumuşatma Adına Birtakım Yollar İzlenmeli

Allah Azze ve Celle kulları arasında yumuşak huylu ve ağırbaşlı olanı sever. Genel olarak insan yaratılışının istediği ve hoşlandığı da budur. Bununla ilgili Rabbimiz, Peygamber Efendimiz’e hitaben şöyle buyuruyor: “Allah’ın rahmetinden dolayı Sen onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba ve katı kalpli olsaydın, şüphesiz Senin etrafından dağılıp giderlerdi.”1

Yumuşak bir kalbe sahip olan insan hem Allah’ın sevgisini kazanması hem de insanlar arasında geçimli birisi olması hasebiyle huzur içinde olur. Dolayısıyla bu kalpten yine kişinin kendisi istifade eder. Katı kalp ise insanı ve çevresindekileri sürekli rahatsız eder ki bu da insana huzursuzluk verir. Peki, Allah Azze ve Celle’nin kulunda sevdiği bir özellik olarak kalbi yumuşatmak adına izlenebilecek yollar nelerdir, bakalım:

  • Fakirlerle birlikte onların sofrasına oturarak yemek yemek.
  • Ümmetin halini anlatan belgeseller izlemek, ağıtlar, mersiyeler dinlemek.
  • Tarihimizde yaşanan ağır olayları hatırlamak: Çanakkale Harbi gibi…
  • Ölüm, açlık, hastalık gibi olayları hatırlamak ve bunları yaşamış kişilere bakarak ibret almak.
  • Zulme uğrayan, zindana düşen âlimlerin ve Müslümanların hayatlarını okumak.
  • Evliya hayatı ve sahabe hayatından örnekleri bilmek.
  • Kur’an ve sünnete uygun menkıbeler okumak.
  • Mezarlık ziyaretleri yapmak.
  • Allah’ın rahmet eserlerini tefekkür ettirecek belgeselleri izlemek.
  1. Teşvik Amacıyla Sosyal Medya Hesaplarından Paylaşımlar Yapılmalı

Sosyal medyada ibadetleri artırmaya yönelik yapılan paylaşımlar takip edilmeli ve bazı paylaşımlar arkadaş ve akraba gruplarında paylaşılmalı. Bu şekilde kişi hem kendisini hem de çevresindekileri ibadeti artırmaya yönelik teşvik etmiş olur.

  1. Sabah Namazı Buluşmaları Düzenlenmeli

İbadetleri artırmanın bir yolu da sabah namazı için camilerde buluşmalar düzenlemektir. Sabah namazının önemi aynı zamanda sabah vaktinin hissettirmiş olduğu farklı duygular kalpte ibadetlere olan ilgiyi artıracaktır. Bununla birlikte kişi camiye giderken çocuklarını götürmeyi de ihmal etmemelidir. Çocuklar bu şekilde ibadetlere alışacaklardır.

  1. Sürekli Abdestli Bulunmaya Gayret Edilmeli

Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Güzelce abdest alanın, iki namaz (kılacağı namaz ile gelecek namaz vakti) arasındaki günahlarının hepsi affolur”2 buyurmaktadır. Bunun gibi birçok hadis abdestin kulu günahlardan arındırdığı konusunda bilgi verir. Dolayısıyla sürekli abdestli bulunmak manevi bir temizlik gerçekleştirecektir. Bu da kalbin ibadete olan arzusunu artıracaktır.

  1. Seminer-Panel-Konulu Dersler Düzenlenmeli

Halkı bilinçlendirmek adına ibadetin öneminin anlatıldığı seminerler, paneller, konulu dersler gibi herkesin katılım sağlayabileceği programlar düzenlenmeli. Bu programlar çok sık olmasa da belirli aralıklarla düzenlendiği takdirde ilmi ve manevi bir atmosferin meydana gelmesine vesile olacak, ibadet şuurunun oluşmasına katkı sağlayacaktır.

  1. Al-i İmran, 159
  2. Buhari