Allah Azze ve Celle, insanı eşrefi mahlûkat olarak yaratmış ve kullarına son derece değer vermiştir. İnsanın kendisine karşı vermediği değeri onu yaratan Rabbi, kâinatın her zerresinde vermiştir. Allah insanı başıboş bırakmaz, kullarıyla tabiri caizse birebir ilgilenir. Kul her dua etiğinde Rabbi onu dinler, dertleriyle ilgilenir. Ve bütün yarattıklarının ihtiyacını karşılayarak aslında yarattığı her bir canlıyla ilgilendiğini ve onları başıboş bırakmadığını gösterir.
İşte sonsuz merhamet sahibi, Kerîm olan Allah’ın kuluna olan sevgisinin ve merhametinin insan vücudunun yaratılmasındaki yansımalarından sadece birkaç örnek:
İnsan vücudunda, hayvanlarda, gökyüzünde ve daha birçok şeyde her geçen gün yeni harikalar, yeni yaratılış mucizeleri keşfedilmektedir.
İnsan Vücudunun “16” Mucizesi!
İnsan vücudu; çeşitli kimyasal ve fiziksel olaylarla canlılığını sürdüren sistemler ve bu sistemleri meydana getiren organ ve dokulardan oluşan canlı bir organizmadır.
Vücudumuzdaki bütün organ ve sistemler bir uyum içerisinde çalışır ve insan vücudunun canlı ve sağlıklı kalması için görev yaparlar.
Bütün organlar; kan damarları ve sinirlerle birbirlerine bağlıdır. Bu nedenle, insan vücudunu meydana getiren organ, sistem ya da dokularda meydana gelen her hangi bir sorun, bütün vücudu etkileyebilir.
Howstuffworks adlı internet sitesinde yer alan habere göre, vücudumuz hakkında sizi şaşırtacak 16 olağanüstü gerçek:
1. Dil izi: Eğer kimliğinizi saklamak isterseniz, dilinizi çıkarmayın. Parmak izine benzer şekilde, herkes tek ve benzersiz bir dil izine sahip.
2. Döküntü: Evde tüy dökme derdinden şikayetçi olan sadece evcil hayvanlar değil. İnsanlar her saat yaklaşık 600 bin deri partikülü döküyor. Bu her yıl yaklaşık 680 gram tutuyor, bu nedenle ortalama bir insan 70 yaşına kadar yaklaşık 48 kg. deri dökmüş oluyor.
3. Kemik Sayısı: Yetişkinlerde, bir bebekten daha az kemik bulunuyor. Doğduğumuzda 350 kemiğe sahip oluyoruz, ancak gelişim süreci boyunca kemikler eriyip birbiriyle kaynaşıyor ve yetişkin olduğumuzda sadece 206 kemiğimiz kalıyor.
4. Yeni Mide: Mide mukozasının dış tabakası, ömrü çok kısa olduğu için 3-4 günde yenilendiğini biliyor muydunuz? Eğer yenilenmeseydi, midenizdeki yiyecekleri hazmetmek için kullanılan güçlü asitler, aynı zamanda mideye zarar verecekti.
5. Koku Hatırlama: Burnumuz köpekler kadar hassas değil, ancak 50 bin farklı kokuyu hatırlayabilir.
6. Uzun Bağırsaklar: İnce bağırsağın uzunluğu, yetişkin bir insanın boyunun yaklaşık 4 katı uzunluğundadır. Eğer geriye doğru katlanmasaydı, 5-6 metrelik uzunluğu karın boşluğuna sığmazdı.
7. Bakteri: Bu cilt için gereklidir. İnsan vücudunda cildin her santimetre karesinde yaklaşık 32 milyon bakteri yaşıyor. Bunların büyük bir çoğunluğu zararsız.
8. Vücut Kokusunun Kaynağı: Vücuttaki kokunun kaynağı terdir. İnsanlar ayaklarından da terler. Bir çift ayak 500 bin ter bezine sahiptir ve günde yarım litre ter oluşturabiliyor.
9. Hapşırma Hızı: Hapşırık havada saatte 161 km. hızla gidebiliyor. Bu nedenle hapşırınca burnunuz ve ağzınızı mutlaka bir mendille kapatmalısınız.
10. Kan Aralığı: Eritrosit olarak bilinen kan hücreleri bikonkav (iki yanı çukur) diskler şeklindedir. Kan, uzun bir yolda seyahat eder. İnsan vücudunda yaklaşık 96 bin 560 km. kan damarı bulunuyor. Çok çalışkan olan kalp, her gün damarların içine 7 bin 571 litre kan pompalıyor.
11. Tükürük Miktarı: Tükürüğünüzün içinde yüzmek istemeyebilirsiniz, fakat biriktirseydiniz bunu yapabilirdiniz. Çünkü bir ömür boyunca insan 25 bin litre tükürük üretiyor. Bu miktar 2 yüzme havuzunu doldurmaya yeter.
12. Horlama Sesi: 60’lı yaşlarda, erkeklerin yüzde 60’ı ve kadınların yüzde 40’ı horluyor. Horlama ortalama 60 desibelken, horlama seviyesi bazı kişilerde 80 desibelin üzerine çıkabiliyor. 80 desibel seviyesindeki ses, havalı matkabın çıkardığı ses kadar yüksektir. 85 desibelin üzerindeki sesler insan kulağına zarar verdiği saptanmıştır.
13. Saç Rengi ve Sayısı: Sarışınlar daha fazla saça sahipler. Saç rengi saçımızın ne kadar sık olduğunu belirlememize yardımcı oluyor. Buna göre sarışınlar en üst sırada yer alıyor. Bir insanda ortalama 100 bin saç kılı bulunurken, sarışınlarda bu sayı ortalama 146 bin. Siyah saçlı insanlar yaklaşık 110 bin saç kılına sahip, kahverengi saçlı insanlarda ise 100 bin saç kılı bulunuyor. Kızıl saçlı insanların ise saç kılı daha az, yaklaşık 86 bin kadar.
14. Tırnak Gelişimi: Eğer el tırnaklarınızı ayak tırnaklarınızdan daha sık kesiyorsanız, bu doğaldır. El tırnaklarımız daha çok kullanıldığı için daha hızlı uzuyorlar. Elimizin tırnakları 0,5 - 0,6 mm. hızla uzar. Yani kesilmezlerse yılda 2,5 - 3,0 santimetre uzunluğa ulaşabilirler. Ayak tırnaklarının uzama hızı bunun dörtte biri kadardır. En hızlı uzayan tırnak, orta parmağın tırnağıdır.
15. Baş Ağırlığı: Bebekler doğduklarında başlarını tutamazlar. İnsanın başı, doğduğunda vücudun toplam uzunluğunun dörtte biri kadardır. Fakat yetişkin olduğumuzda bu oran, toplam uzunluğumuzun 8’de birine ulaşır.
16. Uyku İhtiyacı: Haftalarca bir şey yemezseniz ölmezsiniz, fakat 11 günden sonra uykusuzluğa dayanamazsınız.1
1- http://www.timeturk.com/tr/2012/09/13/insan-vucudunun-16-mucizesi.html