İTİKAFTA KALMANIN BELLİ BİR SÜRESİ VE ZAMANI VAR MI?
İtikâf Ramazan ayında sünnettir, Ramazan dışında müstehaptır. Bunun belli bir süresi yok ama en güzeli 10 gün olandır. Sünnet olanı 10 gündür ama 10 dakika da olsa yine itikaf yerine geçer. İtikafa 10 gün girebilen 10 gün girsin, giremiyorsa bir hafta, 5 gün, 3 gün ne kadar girebiliyorsa o kadar girmelidir. Vacip olan itikafta yani kişi itikaf adamışsa, mesela ‘3 gün itikâfa gireceğim’ gibi bir adakta bulunmuşsa o zaman 3 gün dolmadan dışarıya çıkarsa itikaf bozulur. Fakat böylesine bir zaman belirleme yoksa itikaf sünnettir ve sünnet olan bir itikafta dışarı çıktığı zaman itikafı bitmiş sayılır. İslam’da ruhbanlık, dağa çekilmek yoktur ancak uzlet vardır. İslam’da uzlet bir kenarda sessiz, aylarca, yıllarca değil; yine toplum içerisindedir, camidedir ve 10 gündür. Çünkü insan toplumsal bir varlıktır. Bu süre çok uzadığı zaman insan toplumsal yönünü, sosyal yönünü kaybeder. O yüzden İslam, uzlet süresini çok uzatmamıştır.
İTİKAFA GİRMEK İSTİYORUM AMA GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUM. NE YAPMALIYIM?
Çalıştığın işyerinden izin almalısın. Zaten itikaf günleri bellidir. Bir yıl evvelden, aylar evvelden izin almaya çalışıp, ayarlamalısın. Diyelim ki ne yaptıysan olmadı, izin alamadın o zaman tamamını terk etmeyip yapabildiğin kadarını yapmalısın. Akşam işten çıkınca doğru camiye gidersin, sabaha kadar kalır sabah camiden işine gidersin, son çare bu olabilir. Bu durumda tam randıman olmaz, tam istifade edemezsiniz çünkü kaldıkça istifade her gün artıyor. İnsan aslında 3- 4 gün sonra istifade etmeye başlıyor. 3- 4 güne kadar ancak sakinleşiyor, o atmosfere girmeye başlıyor. Ama çaresi olmayanlar az da olsa yapmalıdır. 5 dakika bile girse itikaf sayılır.
EVDE İTİKAF OLUR MU?
Kadınlar için olur, erkekler için olmaz. Kadınlar kendi evinde itikâfa girebilirler. Yani evinin bir kısmını itikâf yeri olarak kabul ederler ve zaruri ihtiyaçları dışında oradan dışarı çıkmazlar. Kadınlar için bu bir itikâftır fakat erkeklerin evde itikâfa girmesi caiz değildir. Erkeklerin itikafa camide girmesi şarttır.
İTİKAF İBADETİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?
İtikaf güzel bir sünnettir. Bu ibadetin maksadını anlamak lazım. Yılsonunda nasıl ki muhasebe yapılır, sayım yapılır, hesap kitap yapılırsa aynı şekilde Ramazan ayı da geçmişimizi muhasebe etmemiz için bir fırsattır. Müslüman itikafta, geçmiş yılının muhasebesini yapar, yoğun ibadetle meşgul olur; orada başka iş- güç olmadığı için yoğun ibadetle meşgul olarak nefsini ibadete alıştırır, dünyanın boş olduğunu anlar, başka bir dünyanın varlığının farkına varır, Allah’ı hatırlar. Bunlar önemli kazanımlardır. Kişi itikafta bazı kararlar alır ve daha sonra o kararlarına bağlı kalırsa camiden bambaşka bir insan olarak çıkabilir, hayatı değişebilir.
İTİKAFTA, CAMİNİN İÇİNDE BULUNMAK ŞART MIDIR; CAMİNİN AVLUSUNDA VAKİT GEÇİRMEKTE SAKINCA VAR MI?
Şimdi caminin avlusu namazda camiye dahildir, namaz dışında camiye dahil değildir. Yani caminin içi dolu olup cemaat çok olduğu zaman caminin avlusunda namaz kılınsa camide kılınmış gibidir. Eğer caminin avlusu her zaman camiye dahil olsaydı cünüp olan insan cami avlusuna giremezdi ama dahil olmadığı için girebilir. Dolayısıyla caminin avlusu namaz dışında camiden sayılmaz. Hüküm budur. Onun için itikafta olanlar abdest alacakları zaman caminin avlusuna çıkarlar abdestlerini alırlar ve geri camiye girerler. Zaten itikâfın maksadı da olduğu yerde beklemektir, orda burada gezmek değildir.
İTİKAFIN SON GÜNLERİNİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ? HAYATIMIZ İÇİN ALDIĞIMIZ KARARLARA BAĞLI KALMAMIZ İÇİN BİZLERE NE TAVSİYE EDERSİNİZ?
İtikafın son günü için özel bir şey yok ama insanın; artık zaman azaldı daha fazla ibadet yapayım daha fazla yorulayım, demesi gerekir. Yani sonuna doğru insan biraz daha gayrete gelmeli, biraz daha yorulmalıdır. Aldığı kararlara nasıl bağlı kalabilir? Öncelikle alınan karar doğru olmalıdır. Doğru karara insan bağlı kalabilir. Yine kararın Kur’an’ın, sünnetin emri olması o karara bağlı kalmamızı kolaylaştırır. Kişi aldığı kararın doğruluğundan mutmain olduğunda beklemeden hemen uygulamaya başlamalıdır. Sonraya bırakıldığında istek zayıflar.
*www.tvfurkan.net- Alparslan Kuytul Hocaefendi’ye yöneltilen itikaf ile ilgili soruların cevaplarından hazırlanmıştır.