Daveti her insana duyurma azmiyle şehrin kalabalık yerlerine yani meydanın ortasına çıkmış olan davetçi kardeşim insanları durdurarak onlara en kısa sürede dünyanın en doğru gerçeğini net ve özet haliyle sunabilmenin derdi içerisine girecektir. Bu oldukça mukaddes vazife aynı zamanda çok heyecan vericidir. Davetçi kardeşimin ulvi hedeflerle dolu kalbi heyecanla çarpar. ‘Ne diyeceğim, nasıl diyeceğim, nasıl başlasam, muhatabım beni dinleyecek mi, anlatabilecek miyim?’ gibi düşünceler heyecanını iyice artırır. Biz de yine kutsal yolun kutsal yolcusu, bu muhteşem vazifenin değerli ferdi kıymetli kardeşimize, kısmen de olsa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu konuda bir nebze olsun faydamız dokunursa kendimizi bahtiyar hissederiz.
Geçen sayımızda da ifade ettiğimiz gibi şüphesiz işin en zor kısmı en başıdır. İlk cümleyi kurabilmek zordur. Fakat bu zoru başardığımızda gerisi kolaylaşacaktır. Allah’ın yardımını da elbette ki unutmamak gerekir. Allah Azze ve Celle bu maksatla yola çıkmış kişiyi mahcup etmez. Allah’a, hak davaya olan inancımıza olan güvenle konuşmaya başlamak gerekir. Yeryüzünde ezilen ümmet olmamız, davamızın saklanan bir gerçek haline getirilmiş olması, Müslümanlar üzerindeki baskı sebebiyle Müslümanların yaşadığı kompleks, bizim bu güvenimizi sarsamayacaktır. Bu özgüvenle gelip geçen insanlardan uygun birini durdurarak konuşmaya başlamalıdır.
Peki, ilk cümlemiz nasıl olmalıdır? Bu konuda sabit tek bir cümleden bahsetmek doğru olmaz. Kişiye ve duruma göre giriş cümlelerinin değişmesi mümkündür. Giriş cümlelerini genel olarak çeşitlendirecek olursak şu şekilde gruplandırabiliriz:
1. Dolaylı Giriş Cümleleri: Bu girişte ilk cümle kişiyi durdurmak maksatlıdır. İkinci cümleden itibaren konuya geçilir. Birkaç misal verecek olursak: “Hayırlı günler, sizinle bir şey konuşabilir miyim?”, “Size bir şey anlatabilir miyim?”, “Bir dakika bakar mısınız, size bir şey anlatmak istiyorum da”, “Vaktiniz varsa çok kısa konuşabilir miyiz?” Bu ve benzeri giriş cümleleri insanları durdurmamızı sağlamaktadır.
2. Direkt Giriş Cümleleri: Dolaylı giriş her ne kadar muhatabı konuya hazırlama ve dikkat çekme açısından avantajlı olsa da sabırsız ve acelesi olan insanlara hitap etmemektedir. Malum herkesin acelesi var. Ayrıca şöyle bir dezavantajı olabiliyor. Elimizde broşürlerle ‘Bir dakika beni dinler misiniz?’ dediğimiz kişiler ücretli olarak bir şey sattığımızı zannedip reddediyor. Yapmış olduğumuz davetlerimizde bunu tecrübe edindikten sonra artık direkt konuya girerek şu giriş cümlelerini kullanmaya başladık: “Hayırlı günler La ilahe İllallah’ın manasını biliyor musunuz?”, “Merhaba hepimiz Müslümanız elhamdülillah ama acaba dinimizi ne kadar biliyoruz? Mesela Kelime-i Tevhid’in manasını…”
3. Röportaj Usulü Soru Sorarak Giriş Cümleleri: Özellikle gençlere şu şekilde giriş yapmak da mümkündür: “İyi günler genç kardeşim -ya da kardeşlerim- size göre La İlahe İllallah’ın manası nedir?”
Bunu yaşlı insanlara da uygulamak mümkündür elbette. Mesela “Teyzeciğim, amcacığım La İlahe İllallah’ın manası ne demektir, Kelime-i Tevhid nedir?” gibi sorularla başlayıp onlardan cevapları aldıktan sonra eğer verdikleri cevap doğruysa ‘Evet öyle ama şöyle bir noktası da var’ diyerek konuyu açmak, verdikleri cevap yanlışsa da ‘Aslında öyle değil. Maalesef bize La İlahe İllallah’ın manasını unutturdular. La İlahe İllallah aslında Allah Azze ve Celle’nin insanlar üzerinde yetki sahibi olduğunu gösterir…’ benzeri cümlelerle La İlahe İllallah’ı anlatabiliriz.
Bu girişler daha çok cadde, durak gibi kısa süreli yapabileceğimiz davetler için kısa giriş cümleleridir. Eğer davetimizi park, kafe gibi mekanlarda yapıyorsak veya bir esnafa anlatıyorsak daha fazla zamanımız var demektir. Böyle durumlarda girişimizi biraz daha uzun tutabiliriz. Bununla ilgili olarak hazırladığımız örnek metinleri istifadenize sunuyoruz.
Uzun Giriş Cümleleri:
• Esselamu Aleykum. Acaba Türkiye’deki Müslümanların yüzde kaçı Tevhidi biliyor diye düşündük. Biliyorsunuz Tevhid dinimizin temeli olan çok önemli bir kelimedir. Onu söylemeden Müslüman olamıyoruz. Peki dinimizin temeli olan bu kelimenin manasını ne kadar biliyoruz? Bunu anlamak ve Peygamberimiz’in yaptığı gibi herkese La İlahe İllallah’ı anlatmak istiyoruz. Bunun dışında sizden hiçbir beklentimiz yok. Bunu bir anket olarak da düşünebilirsiniz…
• Merhaba. İyi günler. Peygamber Efendimiz’in unutulan bir sünneti var: Gördüğü kimselere Tevhidi anlatmak... Peygamber Efendimiz çarşıda, pazarda, panayırlarda tanıdığı, tanımadığı herkese La İlahe İllallah’ı anlatırdı. Biz de Peygamberimiz’in ümmeti olarak bu vazifeyi yerine getirmek amacıyla herkese İslam’ı anlatmaya çalışıyoruz. İzin verirseniz ben de size bu kelimeyi hem sormak hem anlatmak istiyorum.
• Esselamu Aleykum. Toplum olarak gittikçe kötüleşen bir durumun içindeyiz. Kimse mutlu değil… Boşanmalar arttı, intiharlar arttı, cinayetler arttı… Peki bu hep böyle mi gidecek? Bu kötü gidişattan kurtulmak için ne yapmalıyız? …Biz size bir kelimeden bahsetmek istiyoruz ki bu kelime yaşandığında tüm bu sorunlarımız bitecek. O kelime hepimizin bildiği ama maalesef anlamadığı La İlahe İllallah’tır. Peki ne demektir La İlahe İllallah?
Ayrıca muhatabımızın durumuna göre şu şekilde de konuyu açabiliriz:
Gençler: Teknoloji çağında yaşıyoruz. Ve bu çağda hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir kelimeyle durmadan karşılaşsak ister istemez “ya artık şunu bir araştırayım neymiş” diyoruz. Bir de doğduğumuzdan bugüne duyduğumuz bir ezan var. Ve orada geçen bir kelime var La İlahe İllallah… Hatta bunu toplum olarak da çok söylüyoruz. Belki biliyorsundur bu kelime İslam dininin temeli. Peygamberimiz’in 23 yıl boyunca uğrunda mücadele verdiği La İlahe İllallah... Peki sana sorsam bu kelimenin manası nedir?
Yaşlılar: Her gün yüzlerce kez zikir çekiyoruz La İlahe İllallah diyoruz. Hatta ölüm anında bununla çene kapatmak istiyoruz. Peki teyzeciğim, bu kadar çok sevdiğimiz bu kelimenin manası nedir? Yani sen La İlahe İllallah, La İlahe İllallah derken ne söylüyorsun Allah’a?
Kadın/Erkek: Dünyanın büyük bir meşgalesi var ve her birimiz bu girdabın içinde dönüp duruyoruz. Sabah oluyor, akşam oluyor, gün başlıyor ve gün bitiyor. Bu esnada her gün bizimle birlikte ezanlarda sabah La İlahe İllallah gece yatağındayken La İlahe İllallah diyor gündüz işin ortasında La İlahe İllallah diyor sürekli böyle söylüyor. Şimdi şu dünya meşgalesinden kafamızı kaldırıp sorsak bunca işin arasında neden böyle deniyor ve bu ne demek?
Yapmış olduğumuz davetlerimizde en çok da toplumsal sorunlardan bahsedip bu sorunların çözümünün İslam’da olduğunu, toplum olarak Allah’ın dediğini yaptığımızda sorunlarımızın biteceğini, La İlahe İllallah’ın da manasının gerek şahsi hayatımızda gerek toplumsal hayatımızda Allah’ın dediğini yapmak olduğunu anlattığımızda daha etkili olduğunu gördük. Böyle bir konuşmanın sonunda yaptığımız davetin amacının da toplumun kurtuluşu hususunda bilinçlendirme olduğunu eklediğimizde muhatabımızda güven oluştuğunu gördük.
Canla başla davet vazifesini yerine getiren davetçi kardeşlerimize selam ediyor, azim ve heyecanımızın daim olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Diğer sayıda devam etmek üzere Allah’a emanet olunuz…