Denemeler

Hamas’ın İzzetli Liderleri

Paylaş:

Hamas, orijinal adıyla Hareket-ül Muqaveme el İslamiyye (İslami Direniş Hareketi) 10 Aralık 1987 tarihinde Şehit Şeyh Ahmed Yasin tarafından kurulmuştur. Hareketin kökeni ve beslendiği yer aslında İhvan-ı Müslimin hareketidir. Dolayısıyla İrancı gibi gösterme çabaları boşunadır, çünkü hareket tamamen ehli sünnet çizgisindedir. Gelin bu hareketin lider kadrosunu daha yakından tanıyalım.

ŞEYH AHMED YASİN

Filistin’in Britanya Mandası olarak yönetildiği dönemde Askalan yakınlarındaki küçük bir köy olan El-Cura’da doğdu. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Filistin pasaportuna göre 1 Ocak 1929’da doğmuştur. Ancak kendisi 1938’de doğduğunu söylemiştir. 1952 yılında bir yüzme faaliyeti sırasında kafasının üzerine düştü ve boyun kemiği kırıldı. Boynundan aşağısı felç oldu. Lise eğitiminin ardından El-Ezher Üniversitesine gitti ve burada Müslüman Kardeşler hareketine katıldı.

Daha sonra Gazze’ye döndü ve öğretmenlik yapmaya, aynı zamanda camilerde vaazlar vermeye başladı. Hızla ünlenen Yasin, Gazze İslam Enstitüsünün başına getirildi. Müslüman Kardeşlerin Filistin koluyla ilişkiye geçti. 1987’de İntifada Hareketi sırasında Abdülaziz Rantisi ile Müslüman Kardeşlerin Filistin kanadını kurdu ve ruhani lideri oldu. Kurduğu Hamas örgütü, yaptığı faaliyetler nedeniyle İsrail’de bir nefret figürü haline geldi. Daha sonra defalarca suikast girişimlerine uğradı. Bir defa yakalandı ve işkence gördü. 4 gün boyunca bir sandalyeye oturmuş şekilde uyutmadan işkence yapıldı. Bir esir takasıyla serbest kaldı.1

Felçli haline rağmen tüm namazlarını camide cemaatle kılardı. Yine bir sabah namazında cami dönüşünde etrafındaki onlarca siville beraber 22 Mart 2004 tarihinde bir füze saldırısında şehit oldu. Tarihe geçen mücadelesi ve azmi yanında ümmeti Allah’a şikâyet eden mektubuyla milyonlarca Müslümana her okuduğunda utanacağı bir vesika bırakmış oldu. Felçli bedeniyle tüm zorluklara rağmen İsrail’e başkaldıran bu büyük adam elbette hürmetle anılacaktır. Davası davamız, yolu yolumuz olacaktır.

ABDÜLAZİZ RANTİSİ

Abdülaziz Rantisi 23 Ekim 1947’de Yafa yakınlarındaki Yebna köyünde dünyaya geldi. Zengin bir ailenin çocuğu olan Rantisi, 1948 Arap-İsrail savaşı sebebiyle henüz 6 aylık bir bebekken ailesi ile birlikte Gazze’deki Han Yunus’taki mülteci kampına yerleşmek zorunda kaldı. 1970’te Mısır’da Tıp Fakültesini başarıyla bitirerek doktor oldu. 1976’da Gazze’ye dönerek Han Yunus Hastanesinde çalışmaya başladı. 1987’de Hamas’ı kuran yedi kişilik kadro içerisinde yer aldı.

İsrail tarafından birkaç kez cezaevine gönderilen Abdülaziz Rantisi, Filistinlilerin 1992’de İsrail’e ilk başkaldırıları (Birinci İntifada) sırasında Güney Lübnan’a sürülmüştür. Ahmed Yasin’in İsrail helikopterinin saldırısında şehit olmasından sonra Hamas’ın Gazze’deki liderliğine Rantisi getirilmiştir. Evli olup 6 çocuğu bulunan Abdülaziz Rantisi İsrail helikopterlerinin Gazze’de, aracına düzenlediği füze saldırısında 17 Nisan 2004’te şehit oldu.2

Şeyh Ahmed Yasin şehit olduktan sonra kısa süreli devraldığı Hamas liderliği 1 ay sürmeden şehid edilmiştir. Kendisi adeta şehit olacağını hissetmiş gibi “Apache ile ölmeyi tercih ederim!” demiştir. Hamas bir medrese ve İslami hareket olarak sürekli liderler yetiştirmiştir. Tarihte bu kadar kısıtlı imkanla bu kadar uzun bir direniş gösteren nadir hareketler vardır. Dünyanın beslediği ve dünyayı yöneten güç olan Siyonizme kafa tutan bu direniş hareketi halkın da teveccühüne mazhar olmuştur.

İSMAİL HENİYYE

1963’te Gazze Şeridindeki eş-Şati mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Askalan şehrinden kaçarak mülteci durumuna düşmüştü. 1987’de Gazze İslam Üniversitesinden mezun oldu. 1989’da Birinci İntifadaya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 1992’de serbest bırakıldıktan sonra İsrail tarafından Güney Lübnan’a sürüldü. Ertesi yıl Gazze’ye geri döndü.

Ekim 2006’da Gazze’de El-Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları sırasında konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtuldu. Mayıs 2007’de İsrail’in evine düzenlediği füze saldırısını atlattı. Haziran 2007’de Gazze Şeridindeki Hamas ile El-Fetih arasındaki çatışmaların zirveye çıkması üzerine Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından görevinden alındı. 2016 yılından beri Katar’da yaşamakta ve Hamas Siyasi Büro Şefliği görevini dışarıdan devam ettirmektedir.

YAHYA SİNVAR

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze’deki Han Yunus Mülteci Kampında doğdu. Ailesi buraya, 1948 yılındaki Nekbe (Büyük Felaket) sırasında yerinden edildikleri Askalan’dan sürülmüştü. Gençlik yıllarının çoğunu İsrail hapishanelerinde geçiren Sinvar, 1982 yılında ‘yıkıcı faaliyetlere’ katılmak suçlamasıyla tutuklandı ve dört ay idari gözaltında tutuldu. Şeyh Ahmed Yasin’le çok yakın olan Yahya Sinvar, Hamas’ın iç güvenlik örgütü El Mecid’in kurulmasında önemli rol oynadı. El Mecid, ahlaksızlıklara ve İsrail ajanlarına karşı mücadele ediyordu.

1988 yılında bir İsrail mahkemesi Sinvar’ı dört kez ömür boyu (toplam 426 yıl) hapse mahkûm etti.  Hayatının 24 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi. Sinvar, 2011 yılında Hamas Hareketi tarafından 2006 yılında kaçırılıp esir alınan İsrailli asker Gilad Şalit karşılığında kendisinin de aralarında olduğu Filistinli mahkumların esir takası anlaşmasıyla serbest bırakıldı. Sinvar, Hamas ve Kassam içinde stratejik görevler üstlendi. 24 yıllık hapis hayatında Siyonistlere dair çok şey öğrenmişti ve dahası akıcı bir şekilde İbranice konuşuyordu.

2011 sonrası Hamas içinde hızla yükseldi. Otoriter bir kişilik olan Sinvar Filistin direnişinin İsrail’e karşı gerçekleştirdiği birçok stratejik operasyonda başı çeken isimler arasındaydı. Sinvar’ın evi ve ofisi Siyonistler tarafından her savaşta hedef alınıyor. Sinvar, İsrail’in suikast listesinde başı çekiyor.3

Hamas’ın liderleri tüm olumsuz şartlara rağmen bunları fırsata çevirmeyi bilen ve Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu için kendilerini bu davaya adayan kişilerdir. Her Hamas liderinin kendisine özel yönleri olduğu gibi ortak yönleri ise İsrail tarafından yurdundan edilip mülteci olarak yetişmiş ve bir yerlere gelmiş insanlar olmalarıdır. Hemen hepsi ailesini kaybetmiş ve sürgünde, tekerlekli sandalyede veyahut da tünellerde güneşe hasret bir hayatı göze almışlardır. Bu dava öyle bir dava ki uğrunda her çile göze alınır. Rabbim bizlere de Hamaslı mücahitlerin şuurunu nasip eylesin. Âmin.

 

  1. wikipedia.com
  2. wikipedia.com
  3. sarkulavsat.com