Kıymetli okurlarımız, bu ay Yusuf el-Karadavi’nin “Hasan el-Benna Mektebi” adlı eserini sizlerle buluşturuyoruz.
Kitabın konusu 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve günümüzde hâlâ İslami hareketler arasında önemli bir yeri olan İhvanı Müslimin Hareketinin eğitim ve terbiye metodudur. Gençlik yıllarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı içerisinde aktif bir şekilde bulunmuş olan Yusuf el-Karadavi, Müslüman Kardeşler Hareketinin gerçek İslami terbiyenin örnek bir okulu olduğunu öne çıkararak bu terbiyenin en belirgin özelliklerini kendi birikimiyle tespit etmiş ve açıklamıştır.
Yusuf el-Karadavi, Müslüman Kardeşler Teşkilatının sahip olduğu terbiyenin en belirgin özelliklerini şu 6 maddede toplamaktadır:
- Rabbanilik
- Tekâmül ve çok yönlülük
- Orta yol ve ölçü
- Üretkenlik ve gerçekçilik
- Kardeşlik ve cemaatçilik
- Bağımsızlık ve farklılık
Yazarımız, bu hareketin eğitim ve terbiyesinin sadece genel hatlarını belirlememiş kendi şahit olduğu hatıraları aktararak, hareket mensuplarının hayatlarından ortak noktaları da birçok yerde detaylandırarak bu terbiyenin pratik halini okuyucunun gözünde canlandırmıştır.
Ayet ve hadislerden yapılan alıntıların yanı sıra Hasan el-Benna’nın sahabe neslinin uygulamalarına da oldukça önem verdiği ve belirlediği birçok prensibi o ruhu tekrar yaşatmak üzere yazdığı da anlaşılmaktadır. Her bir İhvan ferdini birçok yönden geliştirmeyi hedefleyen Hasan el-Benna’nın terbiye metodunda yer verdiği eğitim yönleri de şu şekilde sınıflandırılmış: Akli yön – Ahlaki yön – Bedeni yön – Cihadi yön – Sosyal yön – Siyasi yön
Kitabımız sayfa sayısının az olmasına rağmen muhtevası oldukça zengin ve kıymetli bir özet niteliğindedir. Özellikle İslami hareket mensupları için kendi döneminde milyonlarca Müslümana ve coğrafyalara yön vermiş yıllar sonra günümüzde de unutulmamış, etkili ve kaliteli bir nesil yetiştirme gayretinde olan İhvanı Müslimini daha iyi anlama konusunda faydalı olacaktır. Şimdiden hayırlı okumalar dileriz.
“İslam, hayatı her yönüyle kapsamına alan bir düzendir. Devlet ve vatandır, hükümet ve ümmettir. Ahlak ve kuvvettir. Rahmet ve adalettir. Kültür ve kanundur. İlim ve yargıdır. Madde ve servettir, kazanç ve zenginliktir. Cihad ve davettir. Ordu ve fikirdir, doğru bir inanç ve sahih bir ibadettir.” Hasan el -Benna