Ahlak, Ahlak Nedir? Müslüman Ahlakı Nasıl Olmalıdır?
Ahlak Nedir? İslam’ın ahlak felsefesi neye dayanır, bir Müslüman ahlakı nasıl olmalıdır? Gibi soruların cevabını bulacağınız bu bölümümüzü siz değerli okuyucularımız için açıklayalım.
Ahlak için insanların hareket ve tavırlarının iyi ya da kötü oluşunu belirlemek için kullandığımız yargı dizisi ve bir duruma gösterilen tepkinin neye göre doğru ya da neye göre yanlış olduğuna karar verdiğimiz bir süzgeçtir diyebiliriz. Kur’an-ı Kerim’de geçen birçok ahlak çeşidi bulunmaktadır. Mesela Müslümanların, müşriklerin, Yahudilerin ve münafıkların ahlaklarından bahsetmektedir. "Bunları bilmemizin bizim için ne faydası vardır ve biz hangi ahlak tipini örnek almalıyız?" gibi soruların cevabını bulacağınız bu bölümümüzü sahabenin ve Peygamberimiz (S.A.V)’in hayatından örnekler ile siz okuyucularımıza sunuyoruz.
Ahlak aynı zamanda edep kelimesi ile eşanlamlıdır. İffet, hayâ ve takva gibi konuları da içerisine alan bu kavramın önemini Allah Rasulü (S.A.V)'in de dualarında çokça değinmesinden anlayabiliriz. İslam’ın güzel ahlak olduğunu ifade eden hadislerle de bu konunun önemini görmekteyiz. İslam inancını benimseyen bir kişinin önem vermesi gereken değerleri anlatan bu bölümümüzde bu içeriğe dikkat çekildiği görülecektir. Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimiz için “ Şüphesiz sen yüce bir ahlak üzeresin”1 buyrulmaktadır. Bu ayet bize gösteriyor ki, her Müslüman bireye düşen en güzel örnek olan Rasulullah (S.A.V)’i hayatında rol model edinmektir. Aynı zamanda kötü örnek olarak bildirilen münafık ve Yahudi gibi kitlelere benzemekten sakınmak da bu anlamda Müslüman kişinin dikkat etmesi gereken hususlardandır diyebiliriz.
İslam dininin hem şahıs bazında hem de toplum bazında yerleştirmeye çalıştığı bazı değerler olduğunu hatta bunları yerleştirmek için birtakım uygulamalar olduğunu görmekteyiz. Yaşadığı topraklarda ahlakıyla topluma öncülük edecek bir nesil yetiştirme gayreti içerisinde olan Başyazarımız Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin değindiği önemli konulardan bir tanesi de “İnsanlara 'Bu ahlakı nereden almış?' dedirten bir nesil” yetiştirmektir.
Bu anlamda hem kişisel hayatımıza geçirmemiz gereken hal ve davranışları öğrenmek hem de toplumumuzda kaybolan değerlerimizi yeniden yerleştirmek için hazırladığımız bu bölüme sizi davet eder ve istifade edeceğiniz okuma süreci dileriz.
1. Kalem, 4